Spaningar från digitalt fredagsfika om intranät för internationella koncerner den 20 september 2024.

Älskar fredagar och lite extra mycket när Web Service Award ordnar ett special digitalt fredagsfika om intranät för internationella koncerner.
Fikat inleddes med att jag gjorde en trendspaning utifrån hur koncern svarat på våra trendundersökningar samt resultat från nyligen utförda undersökningar av koncernintranät. Alltid intressant att se om det är skillnad i hur ansvariga och användarna uppfattar intranäten. Men även vad som planeras framåt.

Efter spaningen så började vi våra samtal. Först ut blev om design på intranäten och hur man ska tackla att ens logga också är en signalfärg. Här kom vi även in på olika exempel på hur intranät kan spegla loggan men även att de flesta tonar ner det och kombinera olika signaler (färg, symboler, text). Viktigare att användarnyttan inte blir lidande. Vilket är klokt. Finns ett klart samband mellan hur snabbt användaren hittar på intranätet och hur nöjd hen är.

Här kom vi även in på olika möjligheter med att ha kris/alert-information. Men även vikten av appar för att nå alla. Tex om en fabrik måste stänga på grund av någon risk. Från det så blev det även samtal om lunchmenyer. Kan vara en utmaning om det är många länder, orter och språk. Vi hade även intressanta samtal om Viva Connections och dess för och nackdelar. Hur ska det användas bäst. Men även om andra möjligheter beroende på val av verktyg.

Sen kom vi även in vad man bör tänka på när man bygger ett helt nytt intranät. Intressant där att få input från olika som har eller håller på med det. Rent allmänt så är det en bra idé att se över innehållet och försöka undvika att det blir en 1:1 emigration. Bra tips också att bryta ner projektet i delare och bygga-testa-utveckla och testa igen.

Vi tog även upp erfarenheter med automat översätta innehåll. Kul att höra att det blivit mycket bättre. Spar mycket tid och resurser. Även AI kom upp som hjälp även med att granska innehållet. Vi han även på slutet ta upp frågan om organisations eller ämnes styrt intranät. För att nämna några av allt som togs upp. Kändes verkligen helt rätt med mötet och det här får vi snart göra om. Behövs!

Stort tack till Christina WindischMarika TornbergHelena KeijserDan HolmCaroline BjörklundMaria KangeboErica FahlanderErik ErikssonLisa VallgrenRalf LarssonSarah Lindskog , Annika LennstamSara ForslingJohanna KojanJenny A SandgrenJosefin CejieSofia Olofsson och alla övriga fantastiska deltagare som kämpar på med att göra sina intranät ännu bättre!

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.

Spaningar från torsdagsfikat om webbplatser 12 september

Härligt med torsdag! Och extra härligt när vi på Web Service Award haft vår första digitala torsdagsfika om webbplatser efter sommaruppehållet.
Var lite extra kul eftersom jag kunde inleda med att lyfta fram några av slutsatserna från den nya trendrapporten Hur mår Sveriges webbplatser 2024. [Kommer även hålla ett webbinar om trendrapporten torsdag den 19 september]

Efter min inledande trendspaning så kom vi igång med samtalen om webbplatserna. Det första ämnet var om kriswebbar. Ett tyvärr aktuellt ämne för många. Har var det intressant att höra olika lösningar allt från krisbanner till att ha en fristående kriswebbplats i beredskap. Verkar vara många som tittar och planerar för detta. Men också många som inte har en plan eller där inte it och kommunikation gjort det ihop. Vi fick även exempel från drabbade. Är ju inte kul om webben blir hackad eller utsätts för belastningsattacker. Gäller då att ha en plan och inte att det blir att reagera i efterhand. Förhoppningsvis kan detta bli en väckarklocka för ledningen så att det sätts av resurser för att ta fram planer och även säkerställa att de går att genomföra. Intressant också de som lagt med detta i sin utvärdering av CMS och lösningar.

Från detta kom frågan upp om erfarenhet av att göra en 1:1 emigrering från ett CMS till ett annat (eller en ny version). Det var flera som gjort detta under årenslopp men den samlade erfarenheten är att det vill man helst undvika. Vi har även sett i våra undersökningar flera avskräckande exempel. Om det var en dålig struktur innan så blir den inte bättre av att lyftas in i ny plattform. Bättre då att som flera gjort passa på att se över innehållet och skära bort onödiga sidor samt slå ihop sidor. Intressant exempel där 60 sidor blev en!

Vi kom även in på redaktörskapet och vikten av att ha en hanterbar organisation. Här är trenden att minska antalet redaktörer (men i kombination med faktaägare/granskare) för att kunna ha mer kontroll på innehåll och struktur.

Vi fick även höra erfarenheter från flera som nyligen gjort en ny webbplats. Bra att göra nollbasmätningar och förstås följa upp resultatet. Även intressanta exempel med AI för att kontrollera texter.

För att ta upp några de ämnen som kom upp. Som alltid går en timme allt för fort. Stort tack till Jeanette RönnbergKarin PerssonAnders HansMarika NilssonPierre WidingJessica HenulinElin HagströmTomas CarlssonSiran Aleksandrian WahlmanIngela JeratPeter LjunglöfAnna-Carin SkyttLars KarlssonEva Coos BerglundCarin Sjöström-GreenwoodAnna WikstenMargaretha SöderströmEmma KarlssonJohanna JacksonAmalia KewenterCamilla Östergren och alla andra härliga deltagare och förstås min kollega Johan Nylinder.

Längtar till den 10 oktober då vi har nästa torsdagsfika och webbplatser

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.

Spaningar från fredagsfika om intranät 6 september

Älskar fredagar och extra mycket idag när vi på Web Service Award kommit igång igen med våra digitala fredagsfikan om intranät.

Fredagsfikat inledes med att jag drog en kortare trendspaning. Andel som har mätbara mål (32 procent) och risken med att de är så få som kan visa på nyttan av sina intranät (eller för den delen vikten av att göra förändringar). Hittbarheten är en nyckelfaktor för att lyckas. Här behövs mer arbete göras löpande. Sökbarheten är en sådan sak. Viktigt att få med redaktörerna så att deras sidor blir sökbara. Gäller även för att kvalitetssäkra innehållet. Kul också att många (63 procent) arbetar aktivt för att förbättra sina intranät. Finns en stor vilja.

Poängen med fredagsfika är att ansvariga får ställa frågor och dela med sig av sin erfarenhet. En fråga som togs upp var om instagram flöden på startsidan. Vilket ledde in på att koppla MS funktioner till intranätet. Här är det förstås lite olika beroende på val av CMS. Intressant att höra olika lösningar.

Redaktörskapet är av vikt. Blev en intressant diskussion om antalet redaktörer. Vi fick höra case där de halverat antalet redaktörer, gått ner till en ännu mer slimmad organisation. Verkar vara många som går i de tankarna. Finns en poäng med det. Lättare att ha kontroll och lättare att utbilda. Svårare också att ducka för ansvar om det är färre redaktörer. Kul också med exemplet där det lätt till att redaktörerna samverkar och hjälper varandra mer.

Blev även intressanta samtal om vikten av att utbilda redaktörerna och att ha träffar. Fanns bra exempel på de som har satt upp rutiner för detta och har inplanerade träffar. En rekommendation är att under dem låta redaktörerna arbeta med sidor ihop så att de kan förbättras och ta hjälp av varandra. Även bra exempel med att lyfta sökbarheten och utbildning i statistikverktyget. Men det känns även som att fler organisationer borde ta tag i detta. En viktig fråga

Frågan om hur AI används kom upp. Både som hjälp för användarna tex sök och rekommendationer, men även hur det används av redaktörer. Fanns flera intressanta exempel även om det inte verkar lika använt som på externa webbplatserna (ännu)

Som vanligt går en timme alldeles för fort. Kul med allt engagemang i mötet och i chatten. Stort tack till Elisabeth GrahnCamilla ÖstergrenJenny ThorellViktoria OlaussonDebora KarlssonSofia LarssonAnna EmilssonAnders HansLillemor SandhAnna DensjöMona FritzJohan LindellErik ThalinSofia LindowClara HooglandDennis JohannessonSofia TammLena PetterssonAnna WikstenAlexandra RiosPer AnderssonCaroline SöderlindCecilia RolfNina NordströmLiselott NorbergAnna-Lena Tjernberg och alla andra underbara deltagare. Samt förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig hålla i fikat

Längtar till 4 oktober då vi har nästa fredagsfika om intranät 😊

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.