Spaningar från torsdagsfikat 10 oktober

Regnig  torsdag men vad gör det? Ingenting när man får leda Web Service Award digitala torsdagsfika  om webbplatser. En perfekt start på dagen.

Fikat inleddes i god tradition med att jag gjorde en kortare trendspaning. Tog förstås upp vikten av att mäta och ha mätbara mål. Kul att senaste trendundersökningen visar på att andelen som har mål ökar till 58 procent. Men en bit kvar till 2017 så andelen var 62 procent. Tog även upp orosmolnet att 1 av 5 planerade webbprojekt under året inte blivit av. Får hoppas att det går bättre för de 88 procent som uppger att de planerar större förändringar av sin webbplats. Tips är förstås att göra en nollbasmätning och en GAP-analys. Efter spaningen började samtalen.

Först ut var en fråga om en AI-chattbot kan ta över webbplatsens sökfunktion. En intressant fråga med tanken på den starka AI-trenden och att det kommit nya verktyg/tjänster. Tyvärr så verkar deltagarna på torsdagsfikat inte ha så positiva erfarenheter av chattbotar. Så det blev ingen rekommendation att byta ut sökfunktionen mot en sådan. Däremot är det intressant med AI generade träffar i sökfunktionen. Kan ge ett mervärde till kunden (sen kan det vara lite klurigt att teknisktmäta).

Vi fick även en intressant diskussion om vikten av att mäta/stämma av sökfunktionen via dess rapporter. Även ha med det om det dyker upp nya sökningar. Här är även en rekommendation från mig att ha kontakt med kundtjänst och stämma av vilka frågor de får och om dessa borde kunna lösas på webbplatsen.

Sen kom en fråga om vad som ska ingå i en förstudie. Intressant att höra hur olika deltagare tänkt när de nyligen byggt eller upphandlat CMS. Viktigt förstås att utgå från sina egna behov/förutsättningar och att tänka på hur webbplatsen ska förvaltas framåt. Viktigt att det är enkelt för publicisterna att göra rätt.

Här kom vi även in på redaktörskapet och hur man kan tänka för att få med dem. Just engagemanget och att sprida kunskap är en nyckel oavsett om det finns få eller många publicister. Extra plus för de som lyfter fram hur det går med målen för webbplatsen på redaktörsträffarna.

Sista ämnet blev att ta upp olika verktyg för event och bokningar. Ja som vanligt så är det ett gäng intressanta samtal och en timme går fort.

Stort tack till Tove Sylwan GordonHanna LampénSimon HjälmaröEvelina HolmJessica HenulinLars KarlssonPierre WidingLinda WermeAnders HansMalin HanssonTomas CarlssonLena PetterssonPatrik KarlssonRalf SundhällUlrika HällemarkerKatharina WassJennie Hilli SjöqvistJohanna JacksonUlrika Hällemarker och alla övriga fantastiska deltagare. Och förstås sort tack till min kollega Johan Nylinder som hjälper mig med fikat.

Längtar till den 14 november då vi har nästa digitala torsdagsfikat om webbplatser . Anmälan kan ske redan nu via: www.webserviceaward.com/torsdagsfika/

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.

Spaningar från fredagsfika om intranät 4 oktober

Vilken härlig start på dagen. Kanelbullensdag och fredagsfika ☕ om intranät!

I god tradition så inledde jag fredagsfikat med en lite trendspaning från Web Service Award undersökningar och trendundersökningar om intranät. En intressant fråga är att det trots att det ofta finns många redaktörer ändå upplevs som att det finns en brist på resurser. Intressant trend att fler börjar se över antalet publicister för att få en organisation som är lättare att ta hand, både vad gäller tid och utbildning.
I våra undersökningar ser vi att det normalt är stora problem med hittbarheten. Finns även ett klart samband mellan hur snabbt man hittar och hur nöjd användaren är med intranätet. Struktur är en nyckel.

Just struktur och antalet sidor var även vårt första samtalsämne på fikat. Hur ska strukturen vara uppbyggd? Ur ett organisationsperspektiv eller ämnen? Stöd och verktyg/Stöd i arbetet eller liknande är det fler som har som rubrik på deras intranät. Kul att det var flera som delade skärm och visade hur de lagt upp strukturen på sina intranät och även visade hur det ser ut under Stöd fliken och även de som även hade organisationsingångar.

Är viktigt att tänka på att hitta rätt i organisationen är en vanlig orsak till att gå in på intranätet. Sen kan det även behövas sidor för avdelningar där deras specifika information finns. Bra att det togs upp att det är viktigt att tänka på hur sidorna döps så att det inte finns sidor med samma namn (försvårar när användaren söker).

Även viktigt förstås hur innehållet på servicesidorna utformas så att det skrivs för rätt mottagare.  Generöst att vi fick se framtagna riktlinjer för det. Sharing is caring 🧡

Vi han även ta upp frågan om dokument och hur man får med sig organisation på att göra dem till webbsidor. Kul med exempel runt detta. Just förankring även för att göra om kom upp. Här är rådet att visa på varför och nyttan. Gärna då med en WSI-undersökning så ni er hur ert intranät står sig jämfört med andra 🙂

För att nämna några av samtalen som kom upp. Stort tack till Åsa SundströmEva PåhlmanAnna DensjöLars NilssonEva ViklundCina SeideforsJessica HenulinSofia LindowMikael JanssonJessica RosenbergPierre WidingLena PetterssonClara EnqvistChristine OtterydRalf SundhällNathalie BjörklundRebecka BlombergSara LennmalmAnnagreta LundinAnna-Lena Tjernberg Dennis Johannesson, Lena Lindfors och alla andra fantastiska deltagare. Och förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig hålla i våra fikan.

Längtar till nästa den 8 november!

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.