Vinnarna av Web Service Award är….

Foto Anna Nordström.

Sen år 2000 har Web Service Award med hjälp av Sveriges internetanvändare korat årets bästa webbplatser och intranät. Den 26 januari korades 2021 års vinnare i kategorierna Kommersiellt, Samhällsinformation och Intranät. Vinnare är Zeta.nu, Folkhögskola.se och Systembolaget – ViNet. Tävlingen utgår ifrån Sveriges största webbplatsundersökning med svar från över 100 000 respondenter. Undersökningen utförs av Web Service Award.

Web Service Award har sedan år 2000 undersökt vilka webbplatser Sveriges internetanvändare är mest nöjda med. Utifrån användarnas omdömen utse Sveriges bästa webbplats och intranät.

Året som varit har i hög grad präglats av pågående pandemin som påverkat både Sveriges webbplatser och intranät. Web Service Awards undersökningar visar på att webb och intranätansvariga har haft en större arbetsbelastning samtidigt som kraven från användarna har ökat. Hittbarheten är en nyckelfråga både för webbplatserna och intranäten. Det är därför glädjande att kunna visa att det finns webbplatser och intranät, som till så hög grad lever upp till användarnas förväntningar. Årets vinnare visat på att målstyrt arbete lönar sig. De har lyckats tillgodose sina besökares skiftande krav och behov på ett föredömligt sätt säger Pierre Du Rietz, VD för Web Service Award

Vinnarna tillkännagavs på den årliga WSA-dagen den 26 januari 2022.

Vinnare Web Service Award

Di Luca & Di Luca – www.zeta.nu

Vinnare i kategorin Kommersiell
Motivering: Det här är en webbplats som blivit mer innehållsrik med tiden men trots det klarat av att vara attraktiv och lätt att använda både via dator och mobil. Inte konstigt att besökaren gärna rekommenderar ett besök till denna smakfulla och inspirerande webbplats.

Sveriges Folkhögskolor – www.folkhogskola.nu

Vinnare i kategorin Samhällsinformation

Motivering: Den här innehållsrika och uppskattade webbplatsen har ett stort fokus på tydlighet och tillgänglighet. Webbplatsen hjälper besökarna att hitta det som är rätt för dem. En webbplats som besökarna gillar att besöka!

Systembolaget – ViNet

Vinnare i kategorin Intranät

Motivering: Detta är ett användarvänligt intranät som ger medarbetarna stöd i det dagliga arbetet. Det uppskattas för att vara ett målstyrt intranät med medarbetarna i fokus var de än arbetar. Ett mycket bra intranät som blivit ännu bättre!

Bästa förbättrare

Hedersutmärkelsen delas även ut till bästa förbättrare inom varje kategori, dvs de som har lyckats höja andelen nöjda besökare mest.

Kommersiell:                         Jula AB – www.jula.se

Samhällskommunikation:       Haninge kommun – www.haninge.se

Intranät:                               SÖS, Södersjukhuset – Intranät

Det åtråvärda priset till vinnarna av Web Service Award-utmärkelsen är gjorda av konstnärinnan Emilia Linderholm. Årets pris heter Längtan. [Läs mer om priset här>>]

Om WSA-priset – Längtan

Foto Anna Nordström.

2021 års WSA-pris är en unik skulptur i konstglas ”Längtan” Formgivare är Emilia Linderholm – verksam som konstnär och formgivare i glas.

Kan du berätta lite om priset?


Priset du nu håller i din hand är skapad i massivt munblåst glas i Småland.
På dess form skimrar 24 karats bladguld. Verket är munblåst av en av Sveriges skickligaste
glasmästarblåsare Micke Johansson i Örsjö. Formgivare är jag Emilia Linderholm – verksam som konstnär och formgivare i glas.


Jag har varit med hela processen i hyttan då vi skapat årets pris. Jag tänker att det är den fria tanken som slingrar sig fritt upp i olika banor runt den rationella mjuka lugnare formen. Båda behövs och hjälper varandra vidare. Precis som i alla företag och relationer. Bladguldets skimmer är idéerna och fantasin, drivet som för oss framåt. Vi lever i en orolig tid då jag tror att vi alla bär på mycket längtan om hopp och ljusning. 2021 års pris har titeln ”Hope and longing”

Det vackra priset kommer att delas ut på WSA-galan under WSA-dagen den 26 januari 2022 till de webbplatser och intranät som har högst andel nöjda användare och besökare.

”Värmen från elden. Den glödande massan som formas, växer fram ur glasblåsarens lungor. Kylan från den öppna dörren som leder rakt ut i den småländska skogen och tystnaden.”

De nominerade till Sveriges bästa webbplatser och intranät är…

Den 26 januari 2022 utses Sveriges bästa webbplatser och intranät. 15 företag, organisationer och myndigheter är nominerade i fyra kategorier. Tävlingen utgår ifrån Sveriges största webbplatsundersökning. Undersökningen utförs av Web Service Award.

Web Service Award har sedan år 2000 undersökt vilka webbplatser och intranät svenskarna är mest nöjda med. De som har fått högst resultat av besökarna blir nominerade till Web Service Award – utmärkelserna till Sveriges bästa webbplatser och intranät. 

Året som varit har i hög grad präglats av pågående pandemin som påverkat både Sveriges webbplatser och intranät. Web Service Awards undersökningar visar på att webb och intranätansvariga har haft en större arbetsbelastning samtidigt som kraven från användarna har ökat. Hittbarheten är en nyckelfråga både för webbplatserna och intranäten. Tyvärr ser vi även att var sjätte planerad förändring av webbplatserna och intranäten har stoppats på grund av Covid-19. Det visar att det har varit ett rätt tufft år för organisationerna bakom webbplatserna och intranäten. Det är därför extra roligt att kunna lyfta fram 15 goda exempel på webbplatser/intranät som har av sina besökare fått toppbetyg och visar att de levererar en stor nytta, säger Pierre Du Rietz, VD för Web Service Award

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 26 januari på WSA-galan.  [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Nominerade

Kategori: Kommersiella


Kategori: Samhällskommunikation

Kategori: Intranät

  • Alligo – Intranät
  • Installatörsföretagen – Insidan
  • Svensk Handel – Intranät
  • Swedish Match – Intranät
  • Systembolaget – ViNet

Vinnarna av årets Web Service Award utses den 267 januari på WSA-dagen. [Läs mer om WSA-dagen och prisutdelningen här>>]

Det åtråvärda priset till vinnarna av Web Service Award-utmärkelsen är gjord av konstnärinnan Emilia Linderholm. Foto Anna Nordström

Fredagsfika intranät – 14 januari

Härligt med fredag och extra härligt när den startade med Web Service Award fredagsfika för intranät. Var som alltid kul att få hålla i dessa. En bra tradition att ha dessa en gång i månaden. Kommer vi fortsätta med 😊

I dagens fredagsfika så inledda jag med att ta upp några spaningar från trendrapporten Hur mår Sveriges intranät 2021 samt från våra utförda undersökningar av intranät. Ett problem är att det fortfarande bara är 34 procent som har mätbara mål med sina intranät. Men en positiv sak är att ledningens engagemang för intranäten under pandemin har ökat. Nu gäller det att ta nytta av detta. Digitala arbetsplatsen togs upp, ständigt aktuellt och ännu mer under pandemitider. Här blev det en intressant diskussion om ingång och intranätets roll. Skillnad mellan användarskapad information och det som företaget/organisationen lägger ut. Här hade bland annat Dan Holm, SEB ett intressant resonemang. Tack även till Rikard Spålséus som delade med sig av SM startsida. Ska se om vi kan få till ett dela startsida fredagsfika här längre fram.

Angående innehåll så kom vi in på film/video. Blev en intressant diskussion om detta. Maria Aho från SFV berätta om att har regelbundna intervjuer med GD. Lovisa Lagerström Lantz, Alligo berättade om hur de använt film i arbetet med att få ihop 5 femföretag på 3 marknader till ett. Presentation av chefer men även att de i butik visar på tips har varit något som funkar bra för dem. Lillemor Odgren, Rikshem, berättade om deras satsning på filmer. Charlotte Norlin, Moderna Museet, berättad om att deras IT lagt upp instruktionsfilmer. För att nämna några av exemplen. Men det kom även kritik. Nyttjande granden kan vara låg. Även att det kan över produceras. Kostnaden kan vara ett problem i förhållande till utfall. Vi pratade här om olika lösningar och ambitionsnivå. Jesper Bylund, Region Skåne, tog upp att innehåll ska stödja kärnan.  Gör filmen det eller inte är frågan. Gäller förstås även nyheter överlag. Dan tog här upp att de har ett KPI med antal som ser en nyhet. De som ligger under gränsen ska utvärderas om sådana ska vara kvar allt för att öka nyttan och satsa rätt. En slutsats är att video kan ge stor nytta men det gäller att veta varför den ska användas och mäta och utvärdera. Tänkt ROI!

Hittbarhet, struktur och sök kom även upp. Här är det synd att inte fler arbetar aktivt med sök.  Kom även upp vad söket ska söka på, hela digitala arbetsplatsen eller en del? De olika synsätten har sina utmaningar. Här gäller det att utvärdera och se att sökresultaten inte svämmar över. Använd rapporterna i sökfunktionerna är ett tips!

Det här var några av mina reflektioner från fredagsfikat. Stort tack till alla deltagare och hoppas vi ses på nästa Fredagsfika för intranät.

Ett lite extra tack till Urban NilssonDan HolmRikard SpålséusJeanette NybergLovisa Lagerström LantzJohanna LöwendahlMaria AhoMarie ArvidssonJesper BylundMikaela FredrikssonLiselott NorbergAnna-Lena Walmsley, Jenny Bäckström, Clara HooglandAnnette LauritzenPierre WidingLillemor OdgrenCharlotte Norlin och alla andra som var med i diskussionen, chatten och som lyssnare. Tack förstås också till Johan NylinderWeb Service Award, som hjälper mig med Fredagsfikat

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.