Fortsatt byggvåg på Sveriges webbplatser!

I trendundersökningen Hur mår Sveriges webbplatser 2022?  uppger 89 procent av webbplatsansvariga att de planerar att göra större förändringar. Hälften uppger att de ska utveckla nya funktioner och 39 procent att de ska göra om strukturen. Men det är även många, 15 procent, om ska göra en ny webbplats och 12 procent uppger att de planerar att genomföra en förstudie.

Att det är så många som ska bygga om eller ta fram en ny strukturera kan behövas med tanke på att undersökningen även visar att webbplatserna blir allt äldre. 51 procent uppger att de haft sin nuvarande version av sitt CMS i fem år eller mer. Det är även många som antingen planerar att uppgradera sitt nuvarande CMS (12 procent) eller byta till ett nytt (9 procent).

Tyvärr visar Web Service Awards webbplatsundersökningar att långt ifrån alla nya webbplatser blir en så bra som man hade hoppats. Vanliga misstag i projektet är följande

  • Blir ett IT projekt/ migreringsprojekt
  • Användarna försvinner under processen.
  • Testanvändarna blir superusers
  • Kvalitetssäkrare är samma som utförare
  • UX-trender (som är fel)
  • Projektstress
  • Saknas mätbara mål

[Vill du veta mer om dessa fallgropar och hur du kan undvika dem kontakta oss så berättar vi mer.]

En positiv sak är att det rätt ljust ut för att de planerade förändringarna ska bli av. 29 procent uppger att de ska öka sina investeringar och 55 procent att de har samma budget som tidigare. Så det finns stort hopp om att de planerade förändringarna också blir av 😊

Vill du läsa mer om förändringen av Sveriges webbplatser och hur de mår idag. Ladda ner Web Service Awards trendrapport Hur mår Sveriges webbplatser 2022? här >> (Är kostnadsfritt)

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.

Reflektioner från novembers tordagsfika om webbplatser (17 november)

Alltid lika härligt att få vara moderator för Web Service Awards torsdagsfikan om webbplatser. Torsdagsfikat inleddes med att jag gick igenom några av slutsatserna från rapporten Hur mår Sveriges webbplatser 2022? Tog upp att 15 %ska göra om helt, 12 % starta en förstudie, 39 % göra en ny struktur, 50% göra ny funktionalitet och 7% ska införa AI. Men även problem att undvika när man gör en ny webb. Ett problem är att det enbart är 51% som uppger att det finns mätbara mål.

Just mål blev ett av ämnena vi tog upp och diskuterade på torsdagsfikat. Vi kom även in på hur man bäst testar förändringar.  Blev här en intressant diskussion om bland annat användartester. Tips här är att inte använda samma personer/testare under hela projektet. Tyvärr ett rätt vanligt misstag. Togs även fram fördelar med Beta webb samt att A/B-testa. (och förstås att kombinera dessa med webbenkäter)

Vi kom även in på vikten med hittbarheten men även hur man jobbar med SEO. Har var det lite olika beroende på verksamhet. Men även förstås viktigt att sökfunktionen lirar. Från detta kom diskussionen in på navigering. Dels topp, dels på sidorna. Blev en intressant diskussion om hamburgaremeny i desktop. Men vi kom även in på Älmhultsmodellen med att ha en sidnavigation byggt på H2or. Den tror jag snart kommer att bli en standard 😊 Ser riktigt snyggt ut.  

Några tog fram vikten av att styra puffar i mobilen. Är bra att tänka på att det lätt hamnar nere i källaren i mobilen bra så att styra ingår/puffar. Från det kom vi även in på AI. Det hade flera börjat använda för länksamlingar, sök mm. Är också en intressant utveckling att följa

För att ta upp några av samtalen. Som vanligt går en timme allt för fort och jag längtar redan till den 15 december då vi kör nästa

Stort tack till Oloph DemkerPierre WidingHanna LampénMärit Malmberg NordMaria CederlundCarl MalmerAnnie Burman SkyttNiclas LindblomKarin ErikssonAnn-Louise SvenssonBjörn Söderbergh, Hanna von Knorring Hällkvist samt alla andra deltagare som var med. Och förstås ett stort tack till Johan Nylinder som hjälper mig att hålla i våra digitala torsdagsfikan

Fredagsfikat 4 november

Älskar första fredagen i månaden då jag får hålla i Web Service Award digitala Fredagsfika för intranät. Jag inledde fredagsfikat med att ge lite insikter från den pågående enkäten Hur mår Sveriges intranät 2022 samt lite slutsatser från de undersökningar vi på WSA nyligen gjort för att ge en statusbild över läget för intranäten och organisationerna bakom.

Efter trendintroduktionen så hade vi öppna samtal om intranäten. Ämnena för dagen bestäms av deltagarna. Vi började med den intressanta frågan om hur man best driver in trafik till intranäten. Och den lika intressanta motfrågan om det är ett mål i sig. Det gäller att göra intranätet attraktivt men framför allt att det ger nytta för medarbetarna så att de vill vara på intranätet. Gäller också att det är effektivt. Viktigt att tänka på att intranätet inte får stjäla tid som ska gå till att utföra arbetsuppgifter. [Våra WSI- undersökningar visar även på ett klart samband mellan nedlagd tid för att hitta och hur nöjda användarna är med intranätet]

Gäller även att kombinera nöje med nytta. Godis och Knäckebröd var en liknelse som kom upp. Det ska finnas bra med godis på intranätet så att det lite tyngre knäckebrödet också känns attraktivt.

Organisationens komplexitet togs även upp och då även redaktörskapet. Hur ser en bra organisation ut? Hur ser man till att redaktörerna tar han om sina sidor? Är ju viktigt att innehållet på intranätet är uppdaterar och korrekt. Vad är reglerna för publiceringsdatumet?  En deltagare berättade att hos de så sätt publiceringsdatum max ett år framåt för att faktagranska innehållet [just ett år är en vanlig tidsspann för de som har denna rutin] det innehåll som inte granskas avpubliceras. Faktagranskaren får sen påminnelsemejl 30, 15 och 7 dagar innan avpublicering. Svarar personen inte försvinner sidan. ”Det var svårt för ledningen att säga nej när de såg hur kvaliteten kunde höjas... ”


Även förstås viktigt att det finns en fakta ansvarig. Kan låta enkelt att det alltid ska finnas men med intranät som levt mång år så har troligen flera publiceringsansvariga slutat eller bytt roller med tiden. Gäller då att det finns en bra plan för hur deras sidor tas över. Gäller också att den som senast gjort en ändring inte blir ansvarig har vi på WSA sett göra att redaktörer värjer sig för att göra uppdateringar. Flera tog även upp att de börjat med en kontrollinstans så att det finns en grupp som ser till att texterna är bra skrivna är tillgängliga mm. Är bra att texterna ges mer tid så att de håller god kvalité.

På fredagsfikan så tittade vi även framåt. En intressant lösning var att införa AI-funktion för att kunna ge fler och bättre relaterade nyheter och innehåll. Ska bli spännande att följa den utvecklingen.

Detta var ett ax-plock av det som vi pratade om och som vanligt går en timme allt för fort. Stort tack till Detta var ett ax-plock av det som vi pratade om och som vanligt går en timme allt för fort. Stort tack till Gustav LindhÅsa SundströmPatrik HambergEvelina VilhelmssonUrban NilssonJenny ThorellAnna-Karin JunganderAnna-Lena TjernbergJohanna LöwendahlMona FritzLovisa LindmarkPatrik ChiFredric RipeClara Enqvist och alla andra fantastiska deltagare på fredagsfikat. Och förstås till min kollega Johan Nylinder som hjälper mig att gör detta möjligt.

Ser fram emot nästa fredagsfika den 2 december kl 0900.