Reflektioner från novembers tordagsfika om webbplatser (17 november)

Alltid lika härligt att få vara moderator för Web Service Awards torsdagsfikan om webbplatser. Torsdagsfikat inleddes med att jag gick igenom några av slutsatserna från rapporten Hur mår Sveriges webbplatser 2022? Tog upp att 15 %ska göra om helt, 12 % starta en förstudie, 39 % göra en ny struktur, 50% göra ny funktionalitet och 7% ska införa AI. Men även problem att undvika när man gör en ny webb. Ett problem är att det enbart är 51% som uppger att det finns mätbara mål.

Just mål blev ett av ämnena vi tog upp och diskuterade på torsdagsfikat. Vi kom även in på hur man bäst testar förändringar.  Blev här en intressant diskussion om bland annat användartester. Tips här är att inte använda samma personer/testare under hela projektet. Tyvärr ett rätt vanligt misstag. Togs även fram fördelar med Beta webb samt att A/B-testa. (och förstås att kombinera dessa med webbenkäter)

Vi kom även in på vikten med hittbarheten men även hur man jobbar med SEO. Har var det lite olika beroende på verksamhet. Men även förstås viktigt att sökfunktionen lirar. Från detta kom diskussionen in på navigering. Dels topp, dels på sidorna. Blev en intressant diskussion om hamburgaremeny i desktop. Men vi kom även in på Älmhultsmodellen med att ha en sidnavigation byggt på H2or. Den tror jag snart kommer att bli en standard 😊 Ser riktigt snyggt ut.  

Några tog fram vikten av att styra puffar i mobilen. Är bra att tänka på att det lätt hamnar nere i källaren i mobilen bra så att styra ingår/puffar. Från det kom vi även in på AI. Det hade flera börjat använda för länksamlingar, sök mm. Är också en intressant utveckling att följa

För att ta upp några av samtalen. Som vanligt går en timme allt för fort och jag längtar redan till den 15 december då vi kör nästa

Stort tack till Oloph DemkerPierre WidingHanna LampénMärit Malmberg NordMaria CederlundCarl MalmerAnnie Burman SkyttNiclas LindblomKarin ErikssonAnn-Louise SvenssonBjörn Söderbergh, Hanna von Knorring Hällkvist samt alla andra deltagare som var med. Och förstås ett stort tack till Johan Nylinder som hjälper mig att hålla i våra digitala torsdagsfikan