Spaningar från torsdagsfika om webbplatser den 14 november

Älskar att hålla i våra digitala torsdagsfikan om webbplatser. Lite extra kul den här gång då jag fått en fin kaffekopp från Västra Götalandsregionen 🙂

I god tradition så inledde jag fikat med att ta upp lite slutsatser från Web Service Award undersökningar av webbplatser och trendrapporten Hur mår Sveriges webbplatser 2024. Och ja jag tog förstås upp vikten av att ha mätbara mål Kul att andelen ökat i årets undersökning ökat till att 58 procent uppger att det finns mätbara mål. Mindre kul att undersökningen visar att 1 av 5 webbprojekt inte blir av. Tog även upp den starka AI-trenden att 22 procent uppger att de ska införa AI och även att det är 20 procent som redan har AI tjänster på sina webbplatser.

Just hur andra använt AI var också den första frågan på torsdagsfikat. Här fick vi exempel både på att använda AI för att ha relaterade länkar men även för att göra sökfunktionen bättre. Intressant här att se praktiska exempel och även på dashboard över hur många som använder det som AI tar fram.

Vi fick även exempel på hur AI kan användas för att ta fram innehåll. Viktigt att se det som ett stöd och även granska texten. Detta ledde till intressant exempel på där känsliga ord förekommer på innehållssidor och att då Google kan banna sidan. Att hitta alternativa beskrivningar och SEO hjälpte AI till med.

Det ledde till fler exempel på dels att sidor som flyttas kan ställa till det. Intressant att få höra kreativa lösningar så att Google tar upp sidan igen. Även att sidor kan vända sig till en mer professionell målgrupp och det då är viktigt att leda privatpersoner rätt.

Därefter tog vi upp vikten att lyfta fram viktig information så att besökaren snabbt ser vad den ska göra och då även på mobilen. Bra med olika konkreta exempel. CORE-modellen är här bra att använda.

Vi hade även en bra diskussion om för och nackdelar med +boxar. Även här fick vi höra om lyckade exempel på att använda det för fördjupningsinformation och inte gömma det viktigaste. Men även de som använt +boxar för att FAQ eller målgruppsinformation. Togs även fram minder lyckade exempel som när det finns boxar i boxarna. Viktigt att tänka på hur de indexeras och om besökaren ser om de söker i vilken box informationen finns. Här fick vi även höra exempel på lösning på ett intranät. Väntar med spännig på att det även kommer till webbplatserna.

Ja som alltid går en timme allt för fort. Stort tack till Sofia LindowAnders HansMikael JanssonNiclas LindblomHenrik BetnérHelene GenymAnna-Carin SkyttTomas CarlssonKarin PerssonPierre WidingEmma KarlssonJessica HenulinLillemor SandhPatrik KarlssonMargaretha SöderströmUlrika Hällemarker och alla andra fantastiska deltagare. Och förstås extra tack till Lars Karlsson för de fina muggarna 🙂
Samt min kollega Johan Nylinder som hjälper mig driva våra digitala fikan.

Hoppas att vi ses den 12 december då vi har nästa digitala torsdagsfika om webbplatser. Anmälan sker via vår webbplats www.webserviceaward.com/torsdagsfika/

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.

Spaningar från november fredagsfikat om intranät

Älskar fredagar och speciellt mycket då vi på Web Service Award får hålla i digitalt fredagsfika om intranät. Vad kan vara en bättre start på dagen? Jo att även få dela med sig av rykande färsk data från trendundersökningen Hur mår Sveriges intranät 2024, där vi just stängt datainsamlingen. Några riktigt roliga resultat som är värda att fira  och även några att tänka på  när jag gjort den första scanningen av resultatet. Mer om detta när rapporten kommer i början av december 

Tanken med fredagsfikat är att samla intranätansvarig och diskutera olika frågor om intranäten.  Först ut blev problemet att många planerade projekt tyvärr inte blir av eller blir uppskjutna. Blev en intressant diskussion om Cost of delay och vikten av att kunna visa på konsekvenserna och kostnaderna om man inte kommer igång med förbättringar eller att få göra nytt intranät. Bra också att räkna på tid och snittlön, behövs mer monetära KPIer för intranät.

Frågan om hur man når de som inte sitter framför dataskärmen är intressant fråga. Här fick vi höra om erfarenheter med digitala skärmar och mobilappar. Även de som hade båda. Intressant att höra om val av system och vad som visas. Är viktigt att tänka till och att även de som är på ”golvet” kommer åt informationen.

Organisationen bakom intranäten är en nyckel. Om man har många publicister hur ser man till att de har lätt att göra rätt och svårt att göra fel. Bra exempel på att via formulär begränsa vad som ska skrivas in tex för driftsmedelanden eller nyhetstyper om man nu ska ha många publicister.

Att göra kontrollmekanismer är klokt fick vi även exempel på när vi pratade om tillgänglighet. Är ju bra att det tex inte går att lägga ut bilder utan förklarande text. Angående tillgänglighet så är det tydligt att de inom de offentliga kommit längst och jobbat med frågan under flera år. Men nu kommer ju direktiven även för de inom den privata sektorn så bra att man kan lära sig av varandra och få bra tips. Och förstås börja med att ta reda på nollvärdet för att se vad som behövs göras.

Vi han även ta upp möjligheterna med att det går att göra Heatmaps på intranätet och även möjligheter med dashboards. Bra att möjligheten att få trafikdata ökat och även sätten att få det presenteras.

På slutet han vi även prata om nyckelord och metadata. Hinns med en hel del på en timme  Stort tack till Sofia TammJohan LindellJohanna LöwendahlAnders HansRalf LarssonCajsa LindgårdhPierre Widing, Joel Samuelsson, Petra GrausÅsa SundströmSara ForslingSofia LindowSofia LarssonPatrik BergmanDaniel DagernäsMikael JonssonJukka JoonaLena PetterssonMikael JanssonMarie-Louise Å.Ulrika HällemarkerDebora KarlssonYlva GranathLouise ErixonLillemor SandhCaroline Söderlind och alla övriga fantastiska deltagare.

Längtar till den 6 december då vi har nästa digitala fredagsfika. Vill du vara med? Klart du ska. Går utmärkt att anmäla dig via https://www.webserviceaward.com/fredagsfika/

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.