Lägg ut! Lägg ut!!! Men hur lätt är det att hitta informationen?

Det är inte ovanligt att vi på Web Service Award i vår dagliga kontakt med olika webbredaktörer möts av en tung suck när det kommer till tidspress att få ut information till webbplatsen. Fort ska det gå. Alla vill synas och deras text är extra viktig att den finns på webbplatsen. Men hur lätt är det att hitta innehållet?

En trend sen länge är även att många googlar sig till information. Det borde då vara mycket viktigt att innehållet på webbplatserna är sökmotoroptimerat.  Men är det så?  Svaret på frågan finns i Web Service Awards stora årliga trendrapport Hur mår Sveriges webbplatser 2017. [Trendrapporten bygger på intervjuer med runt 500 webbplatsansvariga och kan laddas ner här på Web Service Awards webbplats].

Undersökningen visar att det är långt ifrån alla som arbetar med att sökmotoroptimera (SEO) sina webbplatser.

Andelen webbplatser som är sökmotoroptimerade

Enbart 46 procent av webbplatsansvariga svarade att det stämmer/stämmer helt att texterna på deras webbplats är sökmotoroptimerade (SEO). 35 procent är osäkra, svarade en tre på den femgradiga skalan. Och nästan var femte (19 procent) svarade att deras texter inte alls var sökmotoroptimerade.

Undersökningen visade att frågan om att göra innehållet sökbart har en låg prioritet i många organisationer. Det är synd eftersom det borde vara en självklarhet att ens innehåll ska vara lätt för användare att hitta. Varför finns det annars innehållet på webbplatsen?

 

Hur ser det då ut i olika organisationstyper?

När vi bryter ner resultatet från undersökningen ser vi att det är en organisationtyp som sticker ut.

Diagram över andelen som sökmotoroptimerat sin webbplats uppdelat på olika organisationstyper

 

Inte helt otippat är det de inom E-handel som har störst andel, 74 procent, som uppger att de har sökmotoroptimerat sitt innehåll. Att SEO borde vara extra viktigt för E-handlare känns rätt naturligt. De bokstavligen lever på att deras produkter/innehåll hittas av kunderna. Men att det även här är en rätt stor andel, 10 procent, som uppger att de inte sökmotoroptimerat innehållet samt 17 procent som är osäkra om det är det eller inte är konstigt. Vill var fjärde e-handlare inte underlätta för sina kunder att handla?

Sämst på att sökmotoroptimera är det inom det offentliga. Enbart 39 procent av webbansvariga inom Statliga verk/myndigheter och 34 procent inom kommuner/landsting uppger att deras texter är sökmotoroptimerat. Det är en skrämmande låg andel. Borde vara lika självklart att lägga ut innehåll offentligt som att göra det sökbart. Ännu mer skrämmande med tanke på trenden med allt mer självbetjäning. Borde det inte vara fokus på att göra innehållet sökbart?

Vad är poängen med att ha en webbplats om man inte vill att den ska användas?

 

Att det inte finns ett bra SEO tänk runt texterna på webbplatserna ligger även i linje med det vi på WSA-bloggen tagit upp tidigare.

Se blogginlägg:  Innehåll utan kontroll och Webbplatser utan styre!

 

Trendrapporten Hur mår Sveriges webbplatser 2017? Finns att beställa kostnadsfritt  på vår webbplats. [Beställ här! »]

Vill du ha hjälp med att sätta mål med er webbplats? Vi finns här för dig.

Kontakta oss