Summering från fredagsfika om intranät den 6 oktober.

Men ännu en fikabild tänker du. Ja, visst är det härligt att kunna starta fredagen med en digital fika och diskutera olika frågor om intranät. Lite extra kul att de dagens fika var så populärt så vi fick stänga anmälan 😊

Traditionsenligt så inledde jag med att dela med mig av olika slutsatser från Web Service Award undersökningar och trendrapporter. Tog upp vikten av att det blir fler än 36% som har mätbara mål och risken med att enbart 18% rapporterar till ledningen. I 2022 års rapport såg vi att 1 av 7 planerade intranätprojekt inte blir av. I den nyligen släppta rapporten om webbplatser så är andelen 1 av 5! Är extra viktigt nu att vi kan visa på nyttan av att få arbeta och utveckla intranätet. Och hur ska vi göra det om vi inte har mål och gör en före- och eftermätningar?

Som alltid blev det många intressanta samtal. Vi inledde med att prata om mätpunkter och att effektstyra intranätet. Viktigt att få med ledningen i arbetet. Vad vill de att intranätet ska ge för värde? Tex att göra arbetsdagen effektiv.

Sen kom vi in på AI. Vad är det som används idag och vad planeras framåt? Vissa har rekommenderade länkar, vissa använder AI för sökfunktionen. Tog även upp Microsoft Copilot som nu slagits på. Viktigt förstås att tänkta till på vilka problem AI ska lösa. AI generade metadata? AI granska innehållet för att se dubbletter? Ett plus för organisationen som har en AI-grupp för att lära sig mer och utvärdera möjligheterna. En spännande fråga som vi kommer att prata mer om.

Tillgänglighetsrevision av intranätet kom även upp. Dels om det fanns bra mallar. Tips där blev att titta på DIGGs mallar. Men även att ta hjälp av experter i området så att det blir rätt. Intressant fråga även om CMS är tillgängliga och då om SharePoint är det (SiteVision och Optimizely är det enligt uppgift).

 Sökfunktionen kom upp. Alltid intressant hur det presenteras på bra sätt och även hur det kan mätas. Intressant fråga om hur autoförslagen redovisas.

 Bildhantering togs upp och här var det många olika synsätt. Allt ifrån att inte ha några bilder på intranätet till att ha det på alla sidor. Är bilden ett hinder eller är det kulturskapande? Här är det viktigt att skilja på nyheter, reportage och ämnessidor. Olika sidor kan ha olika syften och där kan bilden hjälpa eller stjälpa. Även om det ska vara illustration eller bild. Också vem som ska ta bilden eller kanske AI-generade. Bilder är ett intressant ämne som engagerar.

Som alltid går en timme för fort. Stort tack till Jeanette RönnbergPontus VinderosKerstin EikelandCaroline SöderlindPer Hård af SegerstadHelena KnuutiPer AnderssonSofia LarssonAnnie Burman SkyttSara Brandt ZaricMikael JanssonEllen FlodinMarie AneerLovisa Lagerström LantzRalf SundhällChristina SöderlundEmil StrandellIngela PerssonLinn LillieborgMichaela LindheIsabella Peanberg Caroline Folkesson Sofia TammAnders HansEbba EngelbrektssonJohan Nylinder och alla andra deltagare. Längtar till nästa fika den 3 november.