Spaningar från oktobers torsdagsfikat om webbplatser

Härligt att få starta torsdagen med att hålla i Web Service Award digitala fika om webbplatser. Alltid en ynnest att få leda samtalen och höra olika utmaningar och tankar på lösningar med webbplatsansvariga.

Jag startade fikat med att ta upp några slutsatser från trendrapporten Hur mår Sveriges webbplatser. Andel som har mätbara mål ökar från 51% till 55%. Men samtidigt sjunker andelen som rapportera målen till sin ledning ned till 29 % från 32 % förra året. En fara med tanke på att 1 av 5 planerade projekt inte blir av. Är även många, 87%, som planerar större förändringar. 15% ska bygga nytt. 47% göra nya funktioner och 11% införa AI för att ta upp några. Men sen gäller det förstås att de blir av. Viktigt att kunna visa på nyttan.

Samtalen om webbplatserna inleddes med att frågan om medlemssidor. Hur ska man tänka om när visst innehåll ska vara exklusivt för medlemmar? Intressant att här kolla på förbund och tidningar. Gäller att visa vad som erbjuds men inte allt.

Från det gick vi till inloggade sidor med problem och möjligheter och vidare till e-tjänster. Ett problem som många har är att olika delar av organisationen styr sina e-tjänster och det blir ofta spretigt. Intressant med kommunen som berättade om sin inventering för att försöka styra upp det hela. Även fler som har gjort och försökt få dem till samma plattform. Kanske tillgänglighetskraven kan vara till hjälp med att få till en förändring. Runt tillgänglighet så kom SDG-förordningen upp. Här känns det som att fler än jag behöver grotta ner sig lite. Är även en intressant fråga om översättning och verktyg nu bliv tillräckligt bra att använda (vet att vissa stora koncerner gör så för sina intranät).

Vi kom även in på navigering i mobilen vs desktop. Viktigt att känna sina besökare och hur det ser ut i de olika plattformarna. Här fick vi lite olika tips på hur man kan göra för att underlätta att hitta på sidan i mobilen.

Frågan om AI används i dag eller om det planeras ställdes. Har hade vissa gjort det med bra erfarenhet. Vanligast är att använda AI genererade länkar. Men även att ha det för relaterad information och även för 404-sidan. Smart. ChatGPT och Bard används även för textbearbetning. En kommun har där fått ner antalet redaktörer. Riktigt intressant också med projekt att robotstyra kontrollen av att innehåll är aktuellt och aktiva redaktörer samt att se att inte samma innehåll finns på flera ställen.

För att nämna några av samtalen. Stort tack till Henrik BetnérJenny DahlerusKristian ErikssonMarit KarlssonJessica HenulinLinda WermeMalin HanssonJeanette RönnbergYlva Granath, Jens Kassow, Helena KnuutiTove GordonLena RådénMaria CederlundCamilla Nilsson BorgströmMaria Palmberg och alla andra deltagare. En timme går fort och jag ser fram emot nästa fika den 16 november.

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.