Spaningar från fredagsfika intranät för internationella koncern – 29 september

Härligt att börja fredagen med att vara moderator för Web Service Award special fredagsfika om intranät för internationella koncerner. Är en intressant målgrupp som har en komplex situation. Ett sådan är hur man tacklar olika språk. Rent allmänt är det också en grupp där fler har mätbara mål, 49 procent, jämför med snittet på 36 procent. Så nästan hälften. En stor utmaning är hittbarheten. Vår trendrapport Hur mår Sveriges intranät visar på att 55 procent av intranätansvariga tycker det är en bra struktur på deras intranät. Men samtidigt visar våra användarundersökningar att andelen medarbetar som tycker det är 34 procent. Däremot är både ansvariga och medarbetare överens om att sökfunktionen kunde vara bättre.

En annan viktig fråga är kvalitén på innehållet. Hur ser det ut med rutiner för att säkerställa att innehållet är korrekt? Här var det flera som har i sin governens att innehållet ska granskas engång per år. Flera hade även ställt in att information som inte granskats avpubliceras eller tas bort. Här fanns det lite olika modeller men grunden är att användarna ska veta att innehållet är korrekt. Viktigt också att det finns ägarskap på alla sidor.

Flera koncerner har även arbetat med att se över antalet publicister. Är det rimligt att man kan vara det om man bara uppdaterar en sida? Att se över organisationens storlek är en trend vi nu sett ett tag. Även viktigt att publicisterna får utbildning vilket också kan underlättas om de är färre. I grunden är att skriva för intranätet ett hantverk.

Eller måste det vara det? Vi kom även in på användandet av AI. Några hade bra erfarenhet av att ta fram texter som instruktioner via ChatGPT. En annan hade tagit fram sin Governensplan via ChatGPT. Fler såg även möjligheter med att förbättra sökfunktionen med hjälp av AI. Kommer bli intressant att följa den utvecklingen.

En sak som skiljer internationella koncerner från andra är frågan om språk och då översättning. Här finns det olika varianter. Vissa har mer lokala intranät på lokala språk, vissa tar hjälp av funktioner tex Phrase. Men för de som har SP så har även Microsoft en funktion som översätter allt innehåll (om man önskar det) som en stor koncern använde med gott resultat. Händer mycket på marknaden och ska bli riktigt intressant att följa detta.

Det här var några av delarna som togs upp under fredagsfikat. Stort tack till Dan HolmAnnika LennstamRalf LarssonMaria CarlstedtJohanna KojanRikard SpålséusThérèse GröndahlJenny A SandgrenGustafsson UlfJosefin CejieSofia OlofssonCecilia GrevenIsabella PeanbergMaria HoflingCarolina Schattauer RamnöLina GilljomSophie Rimheden och alla andra deltagare samt min kollega Johan Nylinder som hjälper mig med fikat.

En timme går för fort så det här får vi göra om längre fram 🙂