Högt tryck på Sveriges webbplatser – trafikrapport Q4 2020

För att se hur den pågående pandemin påverkar Sveriges webbplatser har vi på Web Service Award analyserat data från 64 webbplatser under oktober till december jämfört med samma period 2019. [Vi har även tidigare gjort en jämförelse mellan mars-april 2020 och 2019, vilket redovisats i tidigare bloggpost Ökad betydelse för webbplatsen under Covid-19]

Ökad trafik till webbplatserna

Trafikanalysen av de undersökta webbplatserna visar att trafiken i snitt ökat med 25,83 procent under Q4 2020 jämfört med 2019. När vi gjorde förra avstämningen i början av pandemin, för perioden mars till april, var ökningen 17,69 procent, så Sveriges webbplatser har fått ordentligt mer mer trafik nu under årets sista kvartal

Totalt sett så har 63 procent av de undersökte webbplatserna ökat sin trafikmängd och 37 procent har minskat. För perioden mars-april var andelen som haft ökad trafik 73 procent. Det innebär att de som har ökat sin trafik har ökat ordentligt mer än tidigare och det har blivit mer polariserat med tiden..

När vi delar upp resultatet så har de som ökat antal sessioner på sina webbplatser ökat i snitt med 53,53 procent jämfört med samma period förra året. De 37 procent som har minskat antal sessioner har gjort det i snitt med 19,18 procent. Så det är stor skillnad mellan de som fått högre betydelse under pandemin och de som har det tuffare att nå ut.

Diagrammet nedan visar förändringen i antal sessioner till webbplatserna i procent.

Analysen av trafikdatan visar att webbplatserna har fått en större betydelse under pandemin. Vi ser även att antal besök på webbplatserna totalt sett fortsätter att öka under hösten.

Frågan är nu hur webbplatserna klarar av att ta hand om det ökade antalet besökare. I slutändan är det ju det som avgör om det är lyckat eller inte.

Om ni vill ha hjälp med att utvärdera er webbplats och sätta mål? Jag och mina kollegor på Web Service Award finns här för dig. Vi har mer än 20 års erfarenhet av att utvärdera och mål styra webbplatser.

——-

Posten är skriven av

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Pierre-150.jpg

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.

Mail: pierre.durietz@webserviceaward.com