Spaningar från fredagsfika om intranät 14 juni

Älskar fredagar och speciellt när vi på Web Service Award har digitalt fredagsfika om intranät!

I god tradition så inledde jag fredagsfikat med att hålla en kortare trendspaning över statusen på intranätet utifrån utförda undersökningar på intranät och trendrapporter. Tog bland annat upp att det är synd att enbart 32 procent har mätbara mål och att 1 av 5 intranätprojekt inte blir av. Men även vad som behövs för att få ett effektivt intranät. Hittbarheten är en nyckel.

Sen tog våra samtal vid. Första ämnet var om sociala flöden på intranät. Här finns det lite olika sätt. Ett att ha flöde på startsidan eller att det är en separat funktion. Gäller att tänka till lite och utgå från behoven.

Centraliserad eller decentraliserad organisation/redaktörskap blev en het fråga. Intressant att se hur det även svänger inom samma organisation över tiden. En nyckelfråga är hur vi säkerställer kvaliteten på innehållet.  Är det många redaktörer och ännu mer om de inte är utbildade så kan det bli ett stort arbete att sen i efterhand försöka rätta upp innehållet. Borde ställa sig frågan vad dålig kommunikation kostar. Men samtidigt så kan det vara svårt för ett fåtal att hinna med. Intressant att höra olika exempel på governance runt intranätet. Ett intressant exempel var de som hade huvudredaktörer som fick publicera och även göra nya sidor samt vanliga redaktörer/publicister som skriver men där huvudredaktörerna granskar innan det går live. Bra med kvalitetskontroll. Blev rätt mycket runt detta. Är en viktig fråga.

En annan het fråga är AI och hur det används eller planerar att användas på intranäten. Här fick vi exempel på AI som gör alt-texter med gott resultat. Testet visad att AI gjorde bättre alt-texter än publicisterna i alla testfallen. Är ju en AI-tjänst som underlättar. Rekommenderade länkar och FAQ är andra AI tjänster som fler börjat med. Var även fler som håller på att utreda AI-funktionalitet. En viktig sak som togs upp är att det nu är ännu viktigare att innehållet är rätt så att AI utgår från rätt information. Och då kommer vi tillbaka till organisationen och redaktörskapet och vikten av regelbunden faktagranskning.

Som vanligt går en timme för fort. Förstår de som vill att vi fikar längre :).
Stort tack till Tove Sylwan GordonEllen FlodinLena BeckPetra Graus, Joel Samuelsson, Jukka JoonaÅsa SundströmSofia LindowMikael JanssonSara ForslingMalin MattssonHelena KnuutiNiclas LindblomStefan ErikssonJenny PetterssonJimmy PetersonCaroline SöderlindLovisa Lagerström Lantz och alla andra fantastiska deltagare och förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig hålla i våra digitala fredagsfika [Vi lägger ut information om nästa fredagsfika här>>].

Längtar till september då vi kommer igång igen efter sommaruppehållet !

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.