Spaningar från torsdagsfika om webbplatser 16 maj

Älskar torsdagar och extra mycket när vi på Web Service Award håller i digitalt torsdagsfika om webbplatser. Fikat börjar med att jag gör en lite trendspaning utifrån utförda webbplatsundersökningar och våra trendrapporter. En sådan är att 1 av 5 webbprojekt tyvärr inte blir av. Att det finns brist på resurser men stor vilja att göra förbättringar. Många även som bygger om.

Blev även vårt första samtal där ett förbund berätta om sin resa mot en ny webbplats/digitalt hus. Intressant att höra hur de går från 30 tusen till 7 tusen sidor. Så fortfarande en stor webbplats. En kommun delade även med sig hur de skalade ner innehållet när de byggde nytt och framför allt hur det bevaras.

Är viktigt att det finns en bra organisation runt webbplatsen. En intressant fråga är hur den ska se ut och hur många redaktörer. Här var det flera som gått mot en mer centraliserad organisation där en mindre mängd kommunikatörer är publicister men att det finns ett flertal ämnens/fakta ansvariga. 2 vägs ansvar. Här var det även en region som var på väg åt det håller med 1177 som modell. Vilket en annan region haft länge för de flesta av webbplatserna. Sen är det förstås viktigt att ämnes ansvariga återkommer när det ska uppdateras. Det här var för flera en utmaning att få till. Viktigt här att lyfta fram varför de ska lägga ner tid på detta. tex att de får färre ärenden etc.

Även intressant att höra organisation som gått åt andra hållet där de hade ett stort antal under webbplatser som de lokala avdelningarna sköter. De har inför den nya webbplatsen jobbat med flera redaktionsmöten och har även framåt månadsmöten och teamskanal. Tummen upp för det.

Vi hade även en intressant diskussion om nyheter och hur länge de ska vara kvar på webbplatsen. Tynger snabbt ner webbplatsen och även sökfunktionen. Viktigt att tänka på att en gammal nyhet kan ge fel information. Här var det flera som har automatiska arkiveringar på allt från 2 veckor till 2 år.

Hittbarheten är en nyckel en framgångsrik webbplats. En utmaning för mobilanvändarna som oftast bara är inne på en sida. Blev ett bra samtal om olika vägar att visa på innehållet. Vissa hade AI-rekommenderar ämnen längst ner på sidan som gett bra resultat. Ett tips är även att jobba med sidhuvudet som tex DN gör.

Som vanligt går tiden för fort. Stort tack till Anna SvedbomNiclas LindblomEmil KarlssonEmma JönssonMartin AnderssonYlva GranathAndreas LindholmCamilla ÖstergrenIda SöderfjordPatrik KarlssonMaria StrandbergJeanette RönnbergRalf SundhällHelena Knuuti min kollega Johan Nylinder och alla andra trevliga deltagare. Ser fram emot att ses igen den 20 juni 🙂

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm