Fredagsfikat om intranät 1 september

Hurra nu är vi i gång igen med digitala fredagsfikor efter sommaruppehållet.

Vi startade fikat med att jag gjorde en kort trendspaning. Tog upp utmaningen med att det saknas mätbara mål och även faran med det. Är ju synd att 1 av 7 intranätprojekt inte blir av och att det inte ens är hälften av intranätansvariga som tycker att de har de resurser som krävs. En stor utmaning med intranät är hittbarheten. Viktigt att ha ett bra sök och då är det även få med redaktörerna. Tog även upp att det kan vara extremt stor skillnad på hur ett intranät uppfattas när vi bryter ner resultatet på olika enheter. Varit med om flera fall där en avdelning är helt lyriska medans andra tycker intranätet är helt värdelöst. Redaktör-/publicistorganisationen är här en utmaning.

Just hur vi arbetar med publicister var en av frågorna som vi diskuterade på fredagsfikat. Här spelar förstås organisationens storlek stor betydelse. Men oavsett om det är få eller många så är det viktigt att publicisterna får kunskap och tid för att lära sig intranätet. En utmaning är just att det blir publicister som vill vara det och där deras chefer även ger dem tid att arbeta med intranätet. Kan vara en klok idé att se över antalet. Som en deltagare tog upp om de är sällan publicister så kräver det mer tid att hjälpa dem än att publicera sidan själv.  Lite kul att en deltagare planerar att starta egna digitala fikor för sina publicister.

Just utbildningsfrågan är viktig och det glädje mig att höra att flera har regelbundna utbildningar. Ett tips är även att arbeta med samma modell för innehållet. Här rekommendera vi på Web Service Award varmt CORE-modellen. Också intressant att höra de som gör motsatsen att låta alla få publicera. Kan fungera i mindre organisationer men gäller förstås att få medarbetarna att göra det. Olika utmaningar 😊

Den alltid aktuella frågan om sökfunktionen kom upp. Dels vikten av att innehållet är sökbart, dels inställningen och val av sökfunktion. Viktigt att det går att arbeta med sökresultatet. Rekommendationen är att välja en sökfunktion där det går. Vi tog även upp filtrering av sökträffarna där olika deltagare hade olika erfarenhet av hur det används. En aspekt är här hur mycket som indexeras. Intressant med de som tex tagit bort dokument från söket. Finns för och nackdelar med de mesta så gäller att ha en bra princip och jobba efter det.

Detta var några av de ämnen vi tog upp. Stort tack till Caroline SöderlindÅsa GreenJeanette RönnbergStefan PetterssonAnna-Lena TjernbergClara EnqvistJessica HenulinAndreas EkelingMarie AneerElisabeth GrahnEvelina HolmTova OscarssonChristine OtterydMaria Martínez SporrongLinda WermeMaria IsakssonRalf SundhällLiselott NorbergLena Edesten Chiu och alla andra fantastiska deltagare och förstås tack till min kollega Johan Nylinder som hjälper mig göra fredagsfikat möjligt.

Ser fram emot den 6 oktober då vi kör nästa digitala fredagsfika om intranät. Anmälan kan göras via vår webbplats: https://www.webserviceaward.com/fredagsfika/

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.