Spaningar från special fredagsfikat – om intranät för internationella koncerner.

Härligt med fredag och lite extra just idag då vi på Web Service Award körde ett fredagsfika special om intranät för internationella koncerner. Anledningen är att det kommit in önskemål om att kunna diskutera frågor som rör de som arbetar med intranät som finns i flera olika länder och med flera språk och då ordnar vi förstås det. Det är ju det Web Service Award handlar om – att lyssna på kunderna.

Dagens fika inleddes med att jag tog upp olika slutsatser från WSAs undersökningar av koncernintranät och hur fakta från trendrapporten Hur mår Sveriges intranät där jag tog ut resultat från internationella koncerner för att hur de skiljer sig från andra. Med det som bakgrund så hade vi riktigt intressanta diskussioner.

Inte helt otippat så kom frågor om sökfunktionen och navigationen upp. Intressanta och viktiga frågor i komplexa intranät. Hur är det tex med dokument. Hur ska de indexeras? Spännande här att höra en deltagare som tog bort alla förutom de 100 vanligaste för att sen bygga upp från det. Även intressant att höra hur resultatet presenteras beroende på var vilket land jag tillhör. Viktigt där att det blir rätt träff och att användaren inte får en rad lika. Här kan ord ha betydelse samma ord kan användas olika beroende på språk.

Vi tog även upp att indexera andra system. Fördelar och nackdelar. Kul att höra att en stärkte min tes med att ha filter till vänster. Lättare att se för användarna.

Navigeringen togs även upp där flera körde med engelska i toppmenyn även på lokala språk. Har funkat bra för dem. Men det viktigaste är vad som händer på nivå 2, 3 osv. Det är där utmaningen oftast sker.

Vi tog även upp översättning. Intressant med automatöversättning. Ett ämne jag tror vi får ta upp mer. Men även utbildning av redaktörerna och governance för att se att innehållet är korrekt. För att nämna några av ämnen vi tog upp. Som alltid går en timme allt för fort.

Stort tack till Dan HolmRalf LarssonJosefin CejieJohanna KojanRikard SpålséusAnnika LennstamErica FahlanderLina GilljomSimon ÅbergChris HaywardMalin BäckmanThérèse GröndahlMaria HoflingCaroline BjörklundErik ThalinCecilia Greven och alla andra deltagare på fikat. Och förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig att hålla i våra digitala fikan.

Vårt special fika kändes som en hit och om intresset finns så kör vi ett nytt efter sommaren 🙂
[Borde du varit med? Hör av dig om du vill vara med nästa gång]

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.