Fredagsfikat 3 februari 2023

Härligt att vara igång igen med Web Service Award digitala fredagsfika om intranät. Ett öppet forum för alla som arbetar med intranät. Under fredagsfikat tar vi upp olika ämnen som rör intranät. Exakt vad beror på deltagarna😊. Dagens fika började med att jag gjorde en liten spaning över vad som gör ett vinnande intranät. Att
1. Det finns mål
2. Bra innehåll
3. Det är lätt att hitta
4. Effektiv startsida
5. Lätt att hitta rätt kollegor
6. Underlättar det dagliga arbetet

När det gäller mål så ser vi en liten ökning i trendrapporten Hur mår Sveriges intranät att det nu är 36 procent som har mål (2021: 34 %)
Tog även upp exempel på mål men även lite fakta om hittbarheten och hur många som tycker det är bra information på intranäten.

Dagens första ämne blev just om hur man ska arbeta med notifikation och notiser. Ska det vara på intranätet startsida? Via mail eller via teams. Eller en kombination. Eller via yammer. Fanns lite olika principer här men en viktig sak att det finns en övergripande regel om vad som ska användas till vad. Den digitala kartan är här viktigt att ha på plats.

Vi tog även upp organisationsfrågor. Hur ser det ut med nyheter är det olika avdelningar som bestämmer om dem? Vad är för och nackdelen? Även vikten att kunna ha lite mer kul nyheter på intranätet. Dagens ros, lyfta fram medarbetare eller för den delen ha tävlingar. En sån kan var att få medarbetare att fylla i sina profiluppgifter.

Vi kom även in på lite mer tekniska frågor om inställningar för att styra att redaktörerna håller sig till utsedd grafiskprofil. Även vikten att styra bilder så att det inte blir fel. För att nämna några exempel.
Vi kom även in på namnfrågan på intranätet. Ska det ha ett namn? Vanligast är Insidan. Men finns många andra bra namn som ViNet, Interno, Pärleportalen för att nämna några av mina favoriter.

För att nämna några av ämnena vi tog upp på dagens fredagsfika. Var också livligt i chatten. Kul med allt engagemang. En timme går så fort 😊 Längtar redan till nästa fredagsfika den 10 mars.

Stort tack till Erik ThalinPer Hård af SegerstadChristina SöderlundÅsa SundströmUrban NilssonAnnie Burman SkyttAnna-Lena TjernbergRalf SundhällUlrika ÅkerbladNiclas LindblomPierre WidingJessica HenulinJenny PetterssonMarianne NorénSofia LarssonKarin LinhardtEllinor HaileeCamilla ÖstergrenPeggy JönssonLena Rådén , Caroline FolkessonTove Gordon och alla andra fantastiska deltagare på fredagsfikat. Och förstås stort tack till Johan Nylinder som hjälper mig att ordna fredagsfikat.

Nästa fredagsfika är den 10 mars. Mer information kommer här: https://www.webserviceaward.com/fredagsfika/