Spaningar från fredagsfika intranät den 6 maj 2022

Underbart att få starta fredagen med Web Service Award fredagsfika för intranät. Är riktigt nöjd med att vi hållit i digitala fikat för intranät nu i mer än ett år.Värmer att det är så stort intresse och att få kommentarer som ”Tack för att i ordnar fredagsfikat. Är min utbildning med att komma igång med vårt nya intranät” och ”Tack för idag. Mycket intressant, jag har antecknat massor med bra idéer inför vår ombyggnad av vårt intranät.” – Pierre Widing, Humana ”Hjärtligt tack för trevliga och givande möten och diskussioner!” – Marit Karlsson, Norrtälje Energi.

I dagens fredagsfika tog vi upp en rad olika ämnen ett var hur man skapar engagemang på intranätet. Har var Monica Sandgren, SBAB, snäll och visade delar av deras nya intranät (Ett nytt intranät där vår WSI-undersökning visar på att det blivit klart mycket bättre. Ett effektivt intranät på riktigt).

En populärfunktion på SBABs intranät är 5 gånger Kärlek (motsvarande Dagens Ros). Är en funktion där medarbetarna kan skicka in en text om en medarbetare som gjort något bra som ligger i linje med SBABs värderingar. Just att lyfta medarbetare är ett bra sätt att skapa engagemang. Att kunna göra positiva inlägg på sitt intranät har även AFA försäkring. Johanna Löwendahl tog upp deras fikarum. Vilket också är en uppskattad funktion. Så ett tips är att ha en liknande funktion på ert intranät.

Ett annat är att ha de klassiska medarbetarreportage som också är mycket uppskattade.

På Helikopterns (SBABs intranät) så visas även hur verksamheten ligger till mot olika nyckeltal. Detta visas som trafikljus, rött, gult och grönt. Men visas även ekonomiska/ försäljningsnyckeltal. Riktigt bra funktioner att ha på startsidan på ett intranät!

Det togs även vad man bör tänka på när man ska ta fram ett nytt intranät. Att göra en nollbasmätning för att se nuläget, se behov och även ta fram mätbara mål var inte helt otippat mitt eget första inlägga om denna intressanta fråga. Just behov kan vara lite problematiskt. De flesta medarbetarna vet ju inte vilka funktioner/möjligheter som finns. Som Annie tog upp ”För 20 år sen visste man inte att mobilen skulle kunna användas som en kamera”. Ny teknik kan ge nya möjligheter. Samtidigt som det är viktigt att prioritera det medarbetare har nytta av. Blev intressant samtal om detta med fler intressanta synpunkter/infallsvinklar.

Vi tog även upp åtkomsten till intranätet. I många organisationer finns det en rad medarbetare som inte har egen dator eller en företags mobil. Viktigt här att ledningen bestämmer att intranätet är till för alla så att det finns tid avsatt även för dem att gå in på intranätet. Här togs även upp olika exempel på hur det kan lösas tex arbetsträffar, via andra system, närmaste chef mm.
På slutet diskuterades även den digital kartan men där tog vår timme slut så den får vi diskutera vidare på nästa fredagsfika den 3 juni 😊

Stort tack till Monica SandgrenJohanna LöwendahlPatrik BergmanMalin HanssonTobias MossopAgneta Fredenberg Monica Wallin, Annie Burman SkyttUrban NilssonSara von KnorringLovisa Lagerström LantzAnnicka LindströmArisala SjölinPierre Widing och alla andra deltagare på fredagsfikat. Vill även ge ett stort tack till min kollega Johan Nylinder som hjälper mig att ordna fredagsfikat. Ser redan nu fram emot nästa den 3 juni!

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.