Amazon kommer till Sverige – är ni redo?

Rapporterna och artiklarna om att den stora jätten är på ingång är många. Att Amazon kommer till Sverige är klart men exakt när är frågan. HUI tror att de kommer under Black Friday [se artikel https://computersweden.idg.se/2.2683/1.700734/amazon-elektronik-forlorare] andra tror redan under september. Men när än etableringen sker så är det hög tid att se över sin verksamhet för att mota detta digitala hot.

Frågan är du hur man kan tackla detta. Ett sätt är att se vad som gjort Amazon till den drake som den är idag och lära sig av det.

Undersök, analysera, genomför, utvärdera mycket mera!!!

För en statistiker/digital strateg är Amazon en våt dröm. De har minst sagt svart bälte i att undersöka och analysera sina webbplatsbesökare och potentiella målgrupper. Och nu pratar vi inte bara om trafikanalys, som är det vanligaste när vi ser på den svenska marknaden, utan riktigt digital analys med flera olika mätmetoder. Amazon tar även reda på vad deras olika målgrupper tycker i en rad frågor, de analyserar beteende, a/b-testar, tar reda på behov mm. Utvärderingar är en del av deras DNA och de lägger ner stora summor på forskning.

Förra året satsade Amazon mest av alla företag i USA och lade nära 200 miljarder på forskning att jämföra med att svenska regeringen lägger 10 miljarder kronor på forskning. Källa Computer Sweden

Amazon har tydliga mål med sin verksamhet och de mäter dem. I Web Service Awards årliga trendundersökning Hur mår Sveriges webbplatser 2017 så uppgav hela 38 procent av webbansvariga att de inte har mätbara mål med sin webbplats. Det var även enbart 60 procent som uppgav att deras webbplats var anpassad efter besökarnas behov. De webbplatser som inte anpassar sig efter sina besökare och inte har mätbara mål har svårt att överleva när de blir ordentligt konkurrensutsatta.

Känn din kund och besökare

Genom att undersöka och ta reda på mer om dina kunder så lär du känna dina kunder. Det är också rätt vanligt (dock långt från självklart) att man efter en beställning på e-handelswebbplats får en utvärdering av köpet. Men hur många e-handlare vet något om de som inte slutfört ett köp? Varför var de inne på webbplatsen? Det gäller att lyfta blicken och lära känna även dem om man vill öka konverteringen.

Det är inte heller svårt att ta reda på mer om dina besökare. Det går att fråga dem genom tex en WSI-undersökning och/eller genom att använda sig av panellister.  Som exempel har vi på WSA via vår tjänst WSA Connect tillgång till över 650 000 webbpanelister bara i Sverige.

Genom att lära dig mer så kan du som Amazon anpassa er webbplats bättre till dina målgrupper och öka nyttan för besökarna. Det går också att rikta budskap och erbjudanden till olika målgrupper, dvs jobba med marketingautomation, de som Amazon gjort från start. Men det kräver som sagt att du vet mer om dina besökare och deras beteende.

Hur bra är då svenska webbplatser. Finns strukturen på plats?

På Webbdagarna Stockholm i mars så dömde Lina Hansson från Google ut en rad stora svenska företag som IKEA och HM. Hon presenterade data från deras egna UX/Mobile site Accessibility-tester där svenska företag i snitt ligger en bra bit efter (runt 60 – 65% i snittresultat) de ledande amerikanska (80 – 85%). Om man då utgår från Googles eget sätt att mäta användbarhet och mobilanpassning. [läs mer om detta i MKSE https://www.mkse.com/2018/03/21/google-kritiserar-ikea-se-kallas-daligt-exempel-flera-ganger-pa-scen]

Att ha en sämre användbarhet än sina potentiella konkurrenter är inget framgångsrecept. Det är inte bra om besökarna inte hittar på webbplatsen.

Web Service Awards undersökningar av svenska webbplatser visar på att i snitt så har var femte besökare svårt att hitta det den söker på webbplatsen. Det är en väldigt stor andel.  Risken med detta är att besökarna drar sig för att komma tillbaka. Eller ännu värre väljer en annan leverantör.

Lär av de bästa!

Det går att göra bra webbplatser. Webbplatser som användarna gillar och ger en nytta. Varje år delar vi på Web Service Award ut en WSA-utmärkelsen till de bästa. Du kan läsa mer om de nominerade och vinnarna här på vår webbplats [Till intervjuerna med de nominerade>>]

Om vi ser till E-handel så finns det en rad nyckelfaktorer för att lyckats [se blogginlägg Varför avbryter besökarna ett köp?]

Diagrammet nedan visar hur de bästa i våra undersökningar klarat av nyckelfaktorerna för att konvertera till ett köp.

Dessa sajter kommer att ha det lättare att klara av Amazon. Tyvärr är det långt ifrån alla som kommer upp de dessa värden.

Och tänk på!

– Den stora faran för handeln i dag är inte Amazon – utan att inte digitalisera sig, Jonas Arnberg HUI.

Hur bra är er webbplats?

Vi på Web Service Award har undersökt och analyserat Sveriges webbplatser sen år 2000. Vi har under årens lopp byggt upp en unik kunskap om undersökningar, analyser och strategier. En kunskap som hela tiden aktualiseras och förstärks med de hundratals-utvärderingar av webbplatser vi gör årligen. Vi kan därför ge er marknadens starkaste benchmarkindex.

Kontakta oss så berättar vi mer!

 

 

Inlägget är skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm