Varför avbryter besökarna ett köp?

Alla de senaste rapporterna om e-handel visar på samma sak. E-handeln fortsätter att öka men även kraven på enkelhet ökar. En stor andel avbryter sitt köp. Enligt rapporten Svensk E-handel 2017/DIBS så är det 44 procent som avbrutit ett köp och rapporten Scandinavia E-commerce/APSIS visar på att 80 procent nyligen har övergett en varukorg i en webbutik.

Vad beror detta på? Varför väljer många att inte köpa? Om vi summerar de båda rapporterna så ser vi att de fem viktigaste anledningarna till att konsumenter INTE konverterar är:

  1. Webbplatsen erbjuder inte önskat betalsätt
  2. Det är svårt att se slutpriset
  3. Leveransvillkor svårt att överblicka
  4. Det är otydligt betalvillkor
    Det är krångligt/betalprocessen fungerar inte

Det finns alltså en rad olika anledningar till varför en besökare inte fullgör ett köp på en e-handelsplats. Det är därför viktigt att fråga även de som inte genomför ett köp varför de inte gjort detta och se vilka åtgärder som kan göras för att riva hindren. Tyvärr så visar Web Service Awards årliga trendrapport Hur mår Sveriges webbplatser att det sällan sker. De flesta som arbetar med E-handel förlitar sig på trafikanalys (98 procent av e-handlarna utvärderar via trafikanalys). Men trafikanalys säger inget om varför man inte genomför eller inte genomför ett köp.

 

”A/B tester visst, men jag vill ha kundinsikter”

– Mikael Nyhlén E-commerce Manager, NetOnNet

 

 

”WSA är en del av framgången – att veta vad kunderna tycker” 

Robert Kindstrand, E-handelschef, Hööks Hästsport

 

Hur bra är de bästa?

Vi på Web Service Award har undersökt E-handels webbplatser sen år 2000 och har byggt upp en unik benchmarkdatabas över vad besökarna tycker om olika e-handelswebbplatser.

Resultatet nedan visar hur de bästa inom e-handel klarar av nyckelfrågorna för att konvertera till köp.

Hur ser det ut för er? Genom att undersöka dels de som köper och de som inte genomför ett köp så ökar du dina insikter och kan genomföra rätt åtgärder för att öka er konvertering.

Inspiration – Fördubbla er konvertering.

Mikael Nyhlén E-commerce Manager, NetOnNet berättar hur de fördubblat sin konvertering.

 

Vill du veta mer hur vi på WSA kan hjälpa er?