De nominerade är……

Nu har vi på Web Service Award gått igenom alla utförda undersökningar av webbplatser, appar och intranät under 2015 för att ta fram de som har högst andel nöjda besökare och som kan bli nominerade till den åtråvärda Web Service Award-utmärkelsen. Underlaget bygger på totalt 155 891 besökare.

Hur ser då materialet ut?

Den första reflektionen är att det är stor spridning mellan de som har högst andel nöjda besökare, snittet och de som inte har lika stor andel nöjda besökare.

Bild över Web Service Index för 2015. Topp 5 är 80 procent nöjda besökare, snittet är 66 och de fem med lägst index har ett snitt på 39 procent.

Web Service Index 2015. Indexet visar andelen nöjda besökare på webbplatserna. Andelarna är i procent.

Bilden ovan visar det totala Web Service Indexet (WSI). WSI består av fyra delindex, användarvänlighet, information, design och kontakt med totalt 13 delfrågor där besökarna svarar på en femgradig skala. WSI består av andelen positiva (de som angett betyget 4 eller 5). Det är alltså inget mjäkigt index där en trea räknas som nöjd.

Snittet av de fem webbplatser med högst andel uttalat nöjda besökare är hela 80 procent. Snittet för alla webbplatser ligger på 66 procent och det fem med lägst resultat har 39 procent. Det är alltså 14 procentenheter högre värde för de fem bästa än snittet. Det krävs alltså mycket för att kunna räkna sig som en av Sveriges bästa webbplatser enligt besökarna.

Hur upplevs de responsiva webbplatserna?

Som vi tagit upp i tidigare blogginlägg så är det en stark trend med att webbplatserna mobilanpassas med responsiv design. Men hur är det då funkar sidorna lika bra i mobilen som för desktop? Om man slår ihop alla undersökta responsiva webbplatser uppfattas den mobila upplevelsen som bättre än den via desktop. Snittindexet för de som besökt webbplatsen via desktop är 68 procent och via mobilt 73 procent.

Men det är väldigt stor skillnad mellan webbplats och webbplats. Den webbplats som har störst skillnad mellan mobil- och desktopupplevelse har en differens på 31 procentenheter (WSI mobilt 69 och WSI desktop 38) och den som har störst skillnad mellan desktop- och mobilupplevelse har en differens på 12 procentenheter (WSI desktop 79 och WSI mobilt 67).

72 % är mer nöjda med upplevelsen av webbplatsen via mobilen, 23 % via datorn och för 5 % är det lika bra upplevelse via datorn och mobilen.

Skillnaden mellan hur man upplever den responsiva webbplatsen via dator och mobil. Blå fältet är de som har fler nöjda besökare via mobilen, röda fältet är för de som har fler nöjda besökare via dator och det grå är det lika många nöjda besökare på dator och mobilt. Andelen är i procent.

Totalt sett hade enbart 5 procent av de undersökta webbplatserna samma andel nöjda besökare på desktop och mobil. 23 procent hade mer nöjda besökare via desktop och för hela 72 procent så var man mer nöjd via mobilen. Detta är även en stor skillnad mot för två år sedan då de som besökte webbplatser via mobilen alltid i snitt var mer nöjda än de som besökte den via desktop och då spelade det ingen roll om det var en responsiv sajt, mobilsajt eller inte mobilanpassad. Så kraven ökar och kommer att öka även för den mobila upplevelsen.

Bättre intranät än tidigare

En kul sak i 2015 års undersökningar är att det är fler intranät än tidigare som klarar spärren (WSI över 50 procent) för att kunna var med i underlaget för att bli nominerade. Det är till och med så bra att värden på andelen nöjda användare som tidigare kunde leda till seger skulle i år inte ens räcka för att bli nominerad. Vi hoppas på att den trenden fortsätter! Är roligt att kunna visa upp fyra riktigt starka intranät som nominerade till WSI för bästa intranät.

E-handeln fortsätter att vara stark!

När vi ser på underlaget för e-handel så är det bara att ödmjukt bocka för hur bra de flesta inom e-handel är. Under alla år har e-handelarna legat i topp om man ser på hela underlaget. För att bli nominerad inom e-handel så krävs det minst sagt det lilla extra. Snittet för WSI e-handel är hela 75 procent nöjda besökare/kunder!

Men vilka är då dessa toppwebbplatser inom de olika kategorierna?

Jo de nominerad är:

Kategori: Information & Service
Agria Djurförsäkring, JM, Länsförsäkringar och MinPension
Kategori: Samhällskommunikation
Arboga kommunElsäkerhetsverket, Polisen och Verksamt

Kategori: E-handel
NetonnetRunelandhsSembo och Willab Garden

Kategori: Responsiv webbplats
Agria DjurförsäkringFastighetsbyrån, Preem och Willab Garden

Kategori: Mobilsajt och app
Arbetsförmedlingen – Platsbanken (app), Expressen – Senaste nytt (app), Länsförsäkringar (app) och Systembolaget – Sök och hitta (app)

Kategori: Intranät
Frälsningsarmén – Pärleportalen, If intranät, Martin & Servera – Navet och PTS -Insikten

 

Vinnarna i varje kategori utses på WSA-dagen den 27 januari på Nalen i Stockholm. Läs mer om WSA-dagen här »