Mobilt trendbrott!

Nu har det hänt. Den mobila upplevelsen är inte längre alltid bättre än den via datorn.

Vi på Web Service Award har sedan 2009 aktivt följt användarnas mobila upplevelser. Vi var det första undersökningsföretaget i Sverige som gjorde användarundersökningar via mobiltelefoner.  När vi gjort undersökningar åt våra kunder så har tidigare alltid den mobila upplevelsen varit bättre än den via dator och då har det inte spelat någon roll om det var en mobilsajt, responsiv webbplats, mobil app eller den vanliga webbplats nedkrympt till mobilfönstret. Men nu är det inte längre så.

När vi gått igenom data från de senaste 40 undersökta responsiva webbplatserna med svar från 33 696 besökare så ser vi att trenden är bruten.

Skillnaden mellan hur man upplever den responsiva webbplatsen via dator och mobil. Blå fältet är de som har fler nöjda besökare via mobilen, röda fältet är för de som har fler nöjda besökare via dator och det grå är det lika många nöjda besökare på dator och mobilt. Andelen är i procent.

Skillnaden mellan hur man upplever den responsiva webbplatsen via dator och mobil. Blå fältet är de som har fler nöjda besökare via mobilen, röda fältet är för de som har fler nöjda besökare via dator och det grå är det lika många nöjda besökare på dator och mobilt. Andelen är i procent.

För 23 procent av de responsiva webbplatserna så är besökarna via dator mer nöjda med webbplatsen än de som besöker den via mobilen. Men det är fortfarande så att för de flesta, 72 procent, så är den mobila upplevelsen av den responsiva webbplatsen bättre än den via dator. För 5 procent är det lika mobila och datoranvändarna lika nöjda.

Med tanken på att allt fler webbplatser blir responsiva så är det intressant att följa utvecklingen om hur de kommer att uppfattas. Det är inte helt orimligt att anta att kraven på den mobila upplevelsen kommer att öka nu när allt fler under en längre tid vant sig att surfa via sin mobil.

.Se stiftelsens rapport, SOI2015 – Svenskarna och internet 2015, visar på att andelen som surfar via mobilen nu är 76 procent. Men den visar även på att det sker en viss avmattning i användningskurvan.

Andelen av befolkningen som använder dator, mobil och surfplatta. Källa SOI2015

Andelen av befolkningen som använder dator, mobil och surfplatta. Källa SOI2015

Rapporten visar även på att det är mycket privat konsumtion som sker via mobilen.

I WSAs GA-index så följer vi och analyser löpande runt 50 företag/myndigheter bland dem så är i snitt 61 procent av trafiken via dator.

När ni utvärderar och lägger upp arbetet med er webbplats så är det viktigt att veta hur andelen ser ut. Det kan ju vara så att det är mer viktigt att upplevelsen via datorn funkar  som det ska än att allt är hundra i mobilen, sen kan det ju förstås även vara tvärt om. Det är en av sakerna som gör det så kul med webbanalys.

 

——————

Vilket beteende har besökarna på er webbplats? Hur besöker de er? Vad tycker era användare? Hur ligger ni till jämfört med andra?

Vi på Web Service Award kan ta reda på det åt dig genom att göra en Digital analys» 

Kontakta oss så berättar vi gärna mer»