Spaningar från februaris torsdagsfika om webbplatser

Härligt med torsdag! Och speciellt när vi har årets första digitala torsdagsfika om webbplatser.

Årets första webbfika började med att Pierre Du Rietz, Web Service Award, inledde med en kortare trendspaning. Tog upp spaningar från WSA-dagen och några nycklar för att bli nominerad som bästa webbplats. Att ha mätbara mål är en nyckel och att optimera och mäta. Synd att våra trendrapporter visar att det enbart är 55 procent som har något mätbart mål med sin webbplats. En annan nyckel är hittbarheten. Finns ett klart samband mellan hitta det man söker och hur nöjd besökaren är. Här finns det många delar som behövs tex bra struktur, sök och SEO. Men förstås en bra sid disposition. Tog även upp att 87 procent planerar större förändringar och 15 procent ska bygga ny webbplats under året.

Att göra en ny webbplats blev också det första ämnet som togs upp. Vilken budget behövs? Vi fick höra några flera olika exempel från deltagare som nyligen gjort en ny webbplats. Men viktigt är att utgå ifrån behoven och göra en förstudie. När den är gjord så få in förslag från olika byråer. Kan skilja sig en hel del men även vad som ska ligga i uppdraget. Att göra en nollbasmätning är en stark rekommendation så att ni sen även kan mäta resultatet.

Rent allmänt så är det alltid intressant att höra erfarenheter av olika projekt. Kul att få höra om flera under fikat.

Vi kom även in på frågan om inkluderande kommunikation och vad som bör tänkas runt det. Från det som hamnade vi på bilder och vilka krav som ska ställas. Viktigt där att det funkar bra både i desktop och mobilt. Intressant med exempel på ståendebilder i texten och även vikten att fotografen tänker till så att den beskärs rätt.

AI är också ett ämne som engagerar. Intressant diskussion om och i sådant fall hur tex AI genererade länkar ska benämnas. Även intressant att få exempel på användandet och att det faktiskt används och hjälper besökarna. Har finns det flera goda case. Bra också med att artiklar kan få längre liv när det blir AI-generade rekommendationer. Sen gäller det förstås att styra så att det blir rätt artiklar eller kanske mer att artiklar som man inte vill ska hamna högt gör det :).

För att nämna några av samtalen.

Stort tack till Linda WermeHenrik GarlövNiclas LindblomPierre WidingTove Sylwan GordonAud Johanne BengtssonAnn-Louise SvenssonAnders HansJeanette RönnbergKarin PerssonGustav LindhJessica HenulinPatrik KarlssonEmma KarlssonLena RådénHelena Knuuti och alla andra fantastiska deltagare. Och förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig att hålla i våra digitala fikor.

Längtar till nästa som blir den 14 mars. Du kan anmäla dig här på Web Service Awards webbplats >>

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.