Reflektioner från fredagsfika om intranät (9/2-24)

Härligt med fredag och ännu mer när vi haft årets första digitala fika om intranät med Web Service Award. Är väldigt stolt och glad över att vi varje månad kan samlas och prata om intranät.

Fikat började med att jag gjorde en kort trendspaning utifrån våra undersökningar av intranät och trendrapporter. Är lite extra kul när vi fått lyfta fram 5 riktigt bra intranät som nominerades till Web Service Award. Härligt att se intranät som ger så stor nytta till användarna.

Tyvärr visar våra undersökningar att det är långt från alla som lyckas. I snitt är det inte ens var tredje intranätanvändare som tycker att det är lätt att hitta på deras intranät. Det finns även ett klart samband mellan hur snabbt man hittar på ett intranät och hur nöjd man är så hittbarheten är viktig.

Intranäten innehåller mycket information så det gäller att det även finns en bra sökfunktion. Även med tanke på att informationen ofta finns flera system.

Ett sånt system kan vara olika förmånsportaler. Hur ska de indexeras på bra sätt för att vara sökbara? Ska det indexeras? Kan de? Hur gör man en bra ingångssida. Det var några av frågorna som kom upp runt det. Men här saknas det bra exempel så det är en fråga som vi kommer att få återkomma till.

Den intressanta frågan om olika grupper och teams kom snabbt upp på fikat. Här är det förstås lite olika på vilket system som används. Kul att Sofia från TRR demade och delade deras ny framtagna strategi för interna kommunikationsverktyg. Och stort tack till Marika som delade sin bild. Sharing is caring. Stort tack

Vi pratade en hel del om olika lösningar för att få grupper och teams att samverka och vara hittbara. Intressant att höra olika exempel på hur det har löst och även hur sökresultatet presenteras. Vi tog även upp dokumentsystem och tankar runt det. Men även om de ska finnas på intranätet. Olika tankar och även olika förutsättningar beroende på organisation.

Att det är så många som delar med sig av sina erfarenheter är verkligen en av de stora WOW-faktorerna med fredagsfikat. Stort tack till Andreas RosgardtJeanette RönnbergMarit LundströmDebora KarlssonCarl-Johan EdbergSofia LarssonAndreas Magnusson QassimJessica HenulinMikael JanssonMarika TornbergNiclas LindblomPierre WidingHelena Ohlsson och alla andra deltagare. Samt förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig hålla i våra digitala fikan.

Nästa fredagsfika om intranät är den 8 mars. Du kan säkerställa din plats och anmäla dig via: www.webserviceaward.com/fredagsfika/

#fredagsfika#intranät