Äntligen! Fler intranät med mätbara mål. Men ….

Vi på Web Service Award har sen några år tillbaka haft som mål att driva kampen för att allt fler webbplatser och intranät ska ha mätbara mål. I den kampen har vi skrivit blogginlägg, föreläst, utbildat i målmodeller allt för att visa på vikten av att ha mätbara mål men även hjälpa till med att ta fram mål. Både övergripande men även för enskilda webb- och intranätsidor.

Kampen har tyvärr inte varit så framgångsrik. Vi har sett att trots våra insatser så har andelen som har mätbara mål minskat.

I trendrapporten Hur mår Sveriges webbplatser 2019 så ser vi en svagt sjunkande trend där allt färre har mätbara mål med sin webbplats.

Ännu mörkare har det varit för intranäten. I trendundersökningen Hur mår Sveriges intranät 2018? Var andelen nere i låga 26 procent. Det innebär att hela 71 procent av alla intranäten har ett otydligt syfte. Varför finns de när man inte vet vad de ska uppnå?

Under 2019 så har vi på Web Service Award haft ännu mer fokus på intranät och att vända trenden.

Och äntligen ser vi ett resultat!

I den kommande trendrapporten Hur mår Sveriges intranät 2019 (arbetet med den pågår för fullt och den beräknas släppas under januari 2020), så ökar äntligen andelen som har mätbara mål till 34 procent.

Även om det fortfarande är en låg andel så får vi glädja oss med att det nu är fler intranät som har mätbara mål. Visar även för oss på WSA att det ger resultat att visa på nyttan av att ha mål.

Vi kommer fortsätta våra ansträngningar för att jobba mot vårt långsiktiga mål att alla webbplatser och intranät ska ha mätbara mål.

Men vi ser även i trendrapporterna en stor fara för Sveriges webbplatser och intranät. Trots att vi nu går in i 2020 och internet inte längre är något nytt, utan något som 98 procent använder [Källa Svenskarna och internet – Internetstiftelsen], så är resultatet av webbplatserna och intranätet inte uppe i organisationernas ledning.

Trendrapporterna för 2019 visar på att ledningen för enbart 28 procent av webbplatserna och 16 procent av intranäten får något typ av rapport hur deras digitala kanaler står sig mot de uppsatta målen.

En orsak till detta är förstås att alla inte har några uppsatta mätbara mål. Är förstås svårt att rapportera något som inte finns. Därför bör man börja med att analysera vad verksamheten har för övergripande mål och omvandla dem till de digitala kanalerna.

Frågan är vilken status de digitala kanalerna har om ledningen har något fokus på dem. Troligen är den inte så stark. Detta är en fara om man som ansvarig vill utveckla webbplatsen och intranätet. Varför ska ledningen prioritera något som de inte vet vad det ska uppnå?

Det här är något som vi på WSA vill ändra på. Vårt nya nyårslöfte är därför att göra allt vi kan för att fler webbplatser och intranät ska ha mätbara mål och att dessa rapporteras till organisationens ledning.

Om ni vill ha hjälp med att se över era mål så kontakta oss. Vi finns här för dig!

 

 

 

 

——

Trendrapporterna: Hur mår Sveriges webbplatser/intranät kan beställas via vår webbplats: https://www.webserviceaward.com/om-foretaget/rapporter/

——-

Inlägget är skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm