Sveriges bästa webbplats år 2000

För 20 år sen startade vi på Web Service Award våra undersökningar av Sveriges webbplatser. Då som nu ville vi visa på vad de verkliga besökarna tyckte om webbplatserna. För att göra bra tolkningar av resultatet så utformades undersökningarna som Benchmark undersökningar. Detta för att kunna ge svara på hur bra den undersökta webbplatsen stod sig jämfört med andra i sin bransch samt ett riksindex, Web Service Index.

Vi ville även lyfta fram goda exempel på riktigt bra webbplatser. Därför skapades Web Service Award-utmärkelsen. Utmärkelsen som går till de webbplatser som har högst andel nöjda besökare. Första utdelningen var i januari 2001. [Vi har sen dess haft WSA-dagen den sista onsdagen i januari. Så boka in den 29 januari 2020]

Vilka var då vinnarna år 2000?

Vi delade ut det året två utmärkelser bästa webbplats inom Information och Service och bästa E-handel.

Utmärkelsen till bästa webbplats inom kategorin Information och Service gick till….

Bilprovningen.se

Webbplatsen kanske inte ser så anmärkningsvärd ut med våra ögon nu år 2019. Men bilprovningen.se gjorde något som på den tiden var revolutionerande. Besökarna kunde boka tid för bilprovningen på internet! Detta var något nytt. Innan så var det inte helt lätt att boka tid på Bilprovningen utan bilägaren blev tilldelad en tid som man sen fick ta eller stå i en kö. Men nu vändes detta. Via en användarvänligtjänst kunde bilägaren direkt se vilka tider som fanns lediga och göra sin bokning.

Webbplatsen hade förstås även en rad andra förtjänster som se stationer läsa om tips mm.

Bilprovningen gick till att bli mer kundorienterat och banade vägen för det som långt senare går under betäckningen e-tjänster.

[Hjälp! Om ni vet vilken byrån var som gjorde webbplatsen och CMS så kontakta gärna oss på Web Service Award så uppdaterar vi texten med det]

 

Utmärkelsen till bästa webbplats inom kategorin E-handel gick till….

Matomera.se

 

 

 

 

 

 

 

Matomera.se var en tidig pionjär inom hemleverans av livsmedel i södra Sverige. Bakom webbplatsen låg företaget Bergendahls (driver Citygross mm). Via webbplatsen kunde du köpa alla möjliga livsmedel men även få tips på veckomeny mm. Webbplatsen var mycket uppskattad av besökarna. Många av de tjänster som Matomera tillhandahöll sina besökare är idag standard på matvaruwebbplatser.

Tyvärr var Matmomera lite före sin tid och sajten lads sen ner.

Levernatör till Matomera var konsultbolaget Netch i Lund  [Netch var en av de tidiga IT pionjärerna men gick tyvärr i konkurs under IT krisen 2002]

 

En sak som båda dessa sajter hade gemensamt var att de hade ett starkt användarperspektiv. De underlättade för användarna. Detta har även sedan dess varit en av nycklarna för att nå toppen i Web Service Awards undersökningar genom åren.

 

Sveriges bästa webbplats år 2019

Vilka webbplatser och intranät som kommer att få utmärkelsen på 20 års jubileet får vi alla se på WSA-dagen och den efterföljande WSA-galan den 29 januari 2020.

Läs mer om WSA-dagen här på vår webbplats. Där finner ni även tidigare års vinnare. Intervjuer med vinnare och nominerade, videofilmer från tidigare WSA-dagar samt Möt vinnarna av Web Service Award utmärkelserna.

Klicka här för att komma till webbplatsen för WSA-dagen >>