Vad vet ni om de som inte handlar?

Enligt Ehandel.se ligger en normal konverteringsgrad är runt 2 till 3 procent på en svensk E-handelsplats. Det innebär att runt 97 procent av besökarna inte handlar på webbplatsen. Att få själva slutflödet, från att se en vara och trycka på köp och slutföra, effektivt jobbar e-handlare rätt ofta mycket med. Men hur bra är man på att lära sig mer om de 97 procenten som inte handlar?

Vet man varför de är inne på webbplatsen? Vet man vilka de är? Troligen inte.

Bra innehåll är avgörande!

På både Webbdagarna tidigare i år och nu nyligen på Epi Accend så tog flera talare  upp vikten av att ha ett bra innehåll på sin webbplats. James Norwood, Episerver’s Executive Vice President of Strategy, visade på en studie där 95 procent av besökarna blir avskräckta att handla på grund av dåligt innehåll.

Trots detta är det inte ovanligt att man på e-handels webbplatser inte lägger ner resurser på att göra innehållet bra.

Än viktigare är det med tanke på att 92 procent av förstagångsbesökarna inte ens är där för att handla [Källa: Epi server Experience driven commerce 2017 rapport]. De är främst där för att läsa om produkter eller tjänster (45 procent) eller att göra en prisjämförelse (26 procent).

Med tanke på den energi och kostnad som läggs på att driva trafik till en sajt så är det mindre bra att inte ta vara på de besökare som inte handlar. Om innehållet är bra så är sannolikeheten större att de kommer tillbaks för att köpa vid ett senare tillfälle.

Även i den senaste E-barometern [Q1 2018] kan vi läsa att en ”tydlig produktinformation är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för att lyckas med e-handel”.  För att nämna ytterligare en rapport som visar på vikten av bra innehåll.

Men för att kunna jobba rätt med sitt innehåll så behöver man veta mer om sina besökare. Vilka är de? Vad har de för egenskaper? Vilken grundkunskap har de? Vad vill de? För att nämna några faktorer att tänka och som man som sajt ansvarig borde ta reda på.

 

Vilka nyckeltal används?

E-barometern visar att enbart 37 av e-handelsföretagen använder nyckeltal för att mäta återkommande kunder/ lojalitet. Det är alltså en stor andel som inte mäter av lojalitet.  De tre vanligaste nyckeltalen är Antal köp per år och kund (63 procent,) andelen återkommande kunder av de totala antalet kunder (61 procent) och andelen intäkter från återkommande kunder (43 procent). Att ha ett nyckeltal för kundnöjdhet tex NKI är det 31 procent av de som mäter som har.

Det är intressant att så få mäter kundlojalitet. Det är oksså intressant att det även här är konventerings mål som styr. Detta är naturligt men säger inte så mycket om varför en kund återkommer.

Det är också intressant att de är så få som mäter de som inte handlar. Den frågan kommer oftast inte ens upp i e-handelsrapporterna. Branschen är fortfarande fokuserad på att få den sista delen i kedjan att bli så effektiv som möjligt, dvs från kassa till checkout.

Men troligen är den redan effektiv. Om du ska öka din handel så borde du fokusera mer på de 92 procenten som inte är där för att handla. Hur ger du dem en bra upplevelse? Och hur får du dem att komma tillbaka för att bli kunder? Detta kommer att bli ännu viktigare nu när allt fler även handlar från utlandet och stora drakar som Amazon håller på att etablerar sig i Sverige.

 

Några tips!

Gör en målgrupps analys på de som handlar och på de som inte handlat, ställ frågor till de som inte handlat och lär er mer om varför. Köper de i butik istället, vid ett senare tillfälle? Är det priset som avgör eller något annat som är lättare att påverka!

Tänk på att: Arbeta med innehållet. Anpassa det till målgruppen/besökarna. Skapa en bra upplevelse.

Läs mer om WSA Connect här på vår webbplats>>

 

Inlägget är skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm

 

 

Kontakta oss så berättar vi mer!