Gissar du eller vet du vem som besöker er webbplats?

Svaret på den frågan borde ju vara att man vet. Men är det verkligen så det ser ut?

Många webbplatsansvariga har dålig koll på vem som besökt deras webbplatser.

Trendrapporten Hur mår Sveriges webbplatser 2017 [släpps i slutet av maj] visar på att 70 procent av webbansvariga uppger att det finns målgrupper för deras webbplats. Borde det inte vara 100 procent? Vad är poängen med att ha en webbplats om man inte vet till vem man vänder sig till?

Trendrapporten visar även på att det är många som inte följer upp och utvärderar sin webbplats. Detta är synd. Vi på Web Service Award har undersökt hur besökarna uppfattar Sveriges webbplatser [och även webbplatser i andra länder] sen år 2000. Det finns ett mycket klart samband mellan de som får ett högt nöjt besökarindex och om man har ett tydligt syfte/mål, målgrupp och uppföljning av målen som man satt med sin webbplats.

Nu kan det vara svårt att veta vem som besöker webbplatsen. En metod är att ställa frågor om målgruppen i en enkät, en annan är att se på den data som finns i Google Analytics (GA) och en tredje är att se vilka som beställer en vara och en tjänst. Tyvärr är profildatat i GA rätt dåligt och att bara kolla på de som beställer säger inget om de som inte gör det.

Rätt ofta stöter vi på WSA även på de som bestämt vem besökarna ska vara tex via personas. Men att ha tagit fram sina personas säger inget om vilka som faktiskt besöker din webbplats.

Men nu finns en ny möjlighet – WSA Connect.

WSA Connect bygger på profildata från över 550 000 svenska panellister. [Dessa har godkänt användandet av sin bakgrundsdata och tjänsten bygger på ett unikt samarbete med CINT]. Genom ett script på er webbplats så samlar WSA Connect löpande in profildata på era besökare.

WSA-connect-time

När tillräckligt med data har samlats in så görs en målgruppsanalys. Målgruppsanalysen görs på 22 eller flera olika områden. Några sådan är kön, ålder, ort, sysselsättning, civiltillstånd, inkomst, utbildning, bilmärke, bank, boende, konsumentvaror mm.

WSA-connect-tableau

 

Vill du veta eller vill du fortsätta gissa?

Du kan välja en av två vägar. Antingen tar du reda på vilka som är dina verkliga besökare på webbplatsen eller så gissar du. Vår starka rekommendation är:  Sluta gissa och ta reda på vilka era webbplats besökare är med WSA-connect!

 

Intresserad av WSA connect?

Kontakt oss på Web Service Award så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er med en digital analys. Antingen via telefon 08 673 68 40 eller här på vår webbplats»