Myter om startsidan! Vad är sant och vad är falskt?

En webbplats startsida får oftast internt väldigt stort fokus. Många är det som vill synas där. Men hur viktig är slaget om startsidan? Hur uppfattas startsidan av besökarna? Börjar besöket för användarna där? Hur bra är trenden med att ha en stor vinjett bild på startsidan?  Många startsidor är långa. Ryktet går om att alla scrollar. Men är det verkligen så? Detta tar vi upp här på WSA-bloggen.

Hur uppfattas startsidan av besökarna?

För att ta reda på hur en webbplats startsidan uppfattas så har vi analyserat svaren från 300 webbplatsundersökningar [läs mer om Web Service Index-undersökningar här»]. Det visar att användarna tycker lite si och så om startsidan.

  • I snitt så tycker 57 procent av besökarna att startsidan är inbjudande (för de fem med bästa är andelen hela 86 procent).
  • 55 procent tycker att startsidan är uppdelad efter deras behov (För de fem bästa är andelen 79 procent).
  • Enbart 43 procent tycker att startsidan lockar dem att läsa mer (för de fem bästa är andelen 78 procent).

Undersökningarna av de 300 webbplatserna visar att ett av de stora målen att locka besökarna in på webbplatsen inte alls uppfylls. Men det visar även att det är en stor skillnad mot de högst värde och snittet hela 35 procentenheter.  En av orsakerna är att besökarna inte känner att startsidan är gjord för dem.

Det är viktigt att tänka på att besökarna har ett syfte med att besöka en webbplats. De kommer därför att leta efter just det de söker och väldigt sällan är det en trevlig bild på en medarbetar eller kommunalhus i motljus en vacker vinter dag.

 

Hur viktig är startsidan?

För att kunna svara på det så har vi analyserat data från Web Service Award GA-index. Indexet bygger på data från [i skrivande stund] 114 företag, myndigheter och organisationer som vi på WSA gör webbanalyser åt. Vi på WSA har analyserat beteendet för dessa webbplatser och datat kommer från perioden juli-december 2016. Totalt så ingår över 77 miljoner unika besökare som lett till över 204 miljoner sessioner.

Resultatet visar att 32 procent av besöken börjar i snitt på webbplatsens startsida. Hela 68 procent börjat alltså sitt besök på någon av webbplatsernas undersidor.

Andelen besökare som startar på webbplatsens startsida. Källa Web Service Award GA-index. Period juli-december 2016-

Andelen besökare som startar på webbplatsens startsida. Källa Web Service Award GA-index. Period juli-december 2016.

Spridningen är dock stor från 65 procent till någon procent. Det är därför viktigt att alltid även analysera sin webbtrafik.

Resultatet visar även på att det är skillnad mellan om besökaren kommer via desktop eller via mobilt. Andelen som besöker startsidan är betydligt lägre, 23 procent. I snitt så är det alltså 77 procent av de mobila användarna som kommer in på en undersajt.

Det finns en stor andel besökare som aldrig passerar startsidan. Men är då startsidan oviktig? Svaret är nej. Det är trots allt den sidan som i snitt har flest andel besökare av alla sidor.

Så vi kan trots allt inte räkna ut webbplatsens startsida.

 

Men hur är det? Syns jag om jag finns med på startsidan?

Nja. Onekligen inte med automatik eftersom en stor andel inte ser startsidan.  Då kommer nästa fråga om hur effektiva startsidorna är. Vi ser sen några år tillbaka en trend med långa startsidor och att man gärna har en stor vinjettbild överst. Det är vanligt att vi på WSA i kontakten med våra kunder får höra ”jag har lärt mig att alla skrollar så vi kan ha en lång startsida”. Men är detta sant?

För att ta reda på det så har vi på WSA utfört en rad beteendeanalyser av våra kunders startsidor. Eftersom vi älskar index så har vi även byggt ett index på detta :). Totalt sett så har vi under hösten 2016 analyserat 44 507 besökare på 40 webbplatsers startsidor via desktop med hjälp av heatmaps.

Andelen besökare som skrollar ner på webbplatsens startsida. Källa Web Service Award Beteende-index mars 2017.

Andelen besökare som skrollar ner på webbplatsens startsida. Källa Web Service Award Beteende-index mars 2017.

Bilden visar på hur många av besökarna som är kvar på sidan efter att de skrollat ner motsvarande en normalskärmstorlek.

Längst upp på sidan så är informationen synlig för alla besökare. Men sen är det många som klickar sig ifrån startsidan. I slutet av en normal desktopskärm så är det enbart 73 procent kvar av besökarna. Sen kommer ett stort avhopp. I slutet av två skärmar ner så är enbart 20 procent av besökarna på startsidan kvar. Vid tre skärmar ner är 13 procent kvar och i slutet av sidan syns av 10 procent av startssidans besökare.

Om en nyhet eller en puff eller dyl finns motsvarande två skrämmar ner så är dess observationsvärde i snitt enbart 7,6 procent [38 procent besöker startsidan och 20 procent skrollar ner och kan se innehållet]. Att känna till besökarnas beteende är viktigt när man prioriterar arbetsinsatser men även placering av olika objekt.

Som exempel har vi en kund där webbansvarig hade av ledningen fått i direktiv att lägga ner 75 procent av sin tid på att ta fram nyheter till startsidan. Då är det ju minst sagt lite synd att enbart 27 procent av besökarna på deras startsida skrollade ner till nyheterna. Ännu mer synd var det att enbart 0,4 procent av besökarna klickade på en av nyheterna (den översta).  Om man har ett sådant resultat bör man som ansvarig ställa sig frågan om tiden prioriteras rätt. Antingen ligger nyheterna för långt ner på startsidan eller så är besökarna inte inne på webbplatsen för att läsa nyheter.

Hur var det då med den stora bilden på startsidan? Är det smart att ha den där? Svaret är att det beror på syftet och målet med startsidan. Om det viktigaste är att alla ska sen en bild så är det bra. Om det gör att nytta och ingångar för besökarna tycks ner och inte syns så är det mindre bra.

Screenshot_startsida

[Mer om bilder på webbplatser kommer att komma i senare blogginlägg]

Men i mobilen skrollar väl alla?

Screenshot_2

Svaret på den frågan är nej! Det är inte så att de mobila besökarna på startsidan ser hela sidan. Vilket illustreras tydligt på dessa fyra exempel.

Det är viktigt at vara medveten om att alla besökare har ett syfte med sitt besök. För de allra flesta är inte det att känna av läget på webbplatsens startsida utan besökaren är rätt målmedveten och tidseffektiv.

Syns inte det besökaren letar efter direkt på startsidan så navigerar den sig bort från startsidan eller i värsta fall lämnar webbplatsen helt. Och det är ett beteende som gäller både via mobilt och desktop.

 

Att tänka på!

När ni utvärderar er eller era kunders webbplatsers startsidor så är det mycket viktigt att veta vad syftet är med startsidan, vad vill ni uppnå? Tyvärr visar Web Service Awards trendrapporter att inte alla webbplatsansvariga har koll på sin webbplats syfte. Det är även  rätt få som vet vad syftet är med de olika undersidorna.

Tänk på att majoriteten av era besökare troligen inte startar sitt besök på startsidan.  Det innebär att det är många undersidor som är besökarens första intryck av er webbplats. Analysera därför de vanligaste ingångssidorna. Hur hjälper ni besökarna vidare efter de kommit in på en undersida?

Ta reda på hur besökarna uppfattar starsidan via en digitalanalys. Vad tycker de? Vad saknas? Hur ser skrollbeteendet ut på er startsidan? Hur många besöker den?

Genom att veta så kan vi fatta rationella beslut och lägga ner tid och kraft på det som ger bäst resultat.

 

——————

Vilket beteende har besökarna på er webbplats? Vad tycker era användare? Hur ligger ni till jämfört med andra? Vi på Web Service Award kan ta reda på det åt dig genom att göra en Digital analys» 

Kontakta oss så berättar vi gärna mer»

 Nyfiken på goda exempel? Vi har intervjuat tidigare vinnare av Web Service Award-utmärkelsen. Läs mer om vilka de är och hur de jobbat på Web Service Awards webbplats »