Reflektioner från torsdagsfikat 16 mars

Härligt att starta dagen med torsdagsfika om webbplatser.

Torsdagsfikat är ett digitaltforum som vi på Web Service Award ordnar. Tanken är att vi diskuterar olika frågor som rör webbplatserna allt beroende på vad deltagarna tar upp. Under fikat funkar jag som moderator inleder även våra digitala fikan med en trendspaning.

 I dag tog jag vid där vi slutade sista nämligen med frågan om navigering på mobila webbplatserna. Bakgrunden är att vi i våra undersökningar av Sveriges webbplatser ser att mobila användarna i snitt tycker sämre om upplevelsen via mobilen än vad de gjorde för några år sen. Ett problem är just hittbarheten. I mobilen så har användaren hänvisats till en hamburgaremeny vilket gör att man inte ser de olika ingångarna. Skälet till detta har varit ytan. Men det Netflix mfl har infört är en horisontellnavigering vad gäller olika innehållsblock. Detta har även kommit till andra webbplatser men däremot inte för navigationen. [Ännu värre är att många webbplatser även i desktop har tagit bort navigationen]. Men nu har flera svenska tidningar som DN, Expressen, SVD och Aftonbladet börjat med att det finns en synlig toppnavigation när man besöker sidan via mobilen [obs du måste gå in via din mobil för att se det]. Tydligast och med flest steg har DN och Expressen gått. Dessa exempel tog jag upp på torsdagsfikat och vi hade en diskussion om detta. Sen får vi se vilka som tar första steget och inför detta 😊

Vi tog även upp Älmhult modellen med sidnavigation med H2 som nu även andra är på väg att införa. Var kul att få sen en demo på detta.

Frågan om SEO kom upp och det ledde till en spaning om hur det påverkas av AI. Och från det diskuterad vi för och nackdelar med att införa AI på sin webbplats. Flera hade provat och hade goda exempel på att göra AI-styrda länksamlingar/rekommendationer. Vi fick även se demo om hur man kan använda AI för att utvärdera inför ombyggnad.

För att nämna några av samtalen och som vanligt går en timme allt för fort 😊. Längtar till den 20 april då vi kör nästa torsdagsfika om webbplatser. [anmälan sker via: https://www.webserviceaward.com/torsdagsfika/ ]

Vill även tacka Martin AnderssonTove GordonJohanna SvedinAngelica VidlundPierre WidingAnnie Burman SkyttAud Johanne BengtssonSusanne NilssonAnders HansClara EnqvistJessica HenulinMalin OttossonMarit Karlsson och alla andra deltagare samt förstås min kollega Johan Nylinder som hjälper mig att driva våra digitala fikan.

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.