Torsdagsfika 21 april

Har haft en riktigt bra start på torsdagen. Och det är ju inte så konstigt när man fått hålla i Web Service Award digitala torsdagsfika om webbplatser. En öppen ERFA-grupp som vi kör en gång i månaden (nästa blir den 19 maj).

Den här gången började vi med att ta upp olika UX-trender. Ondgjorde oss lite över hamburgarmeny i desktop för att sen gå vidare till frågan om stora hero-bilder. Ger de en fördel till användarna eller finns de där för att organisationen tycker det är fint? En intressant aspekt är att många gör inställning att göra dem mindre i mobilen (så att de inte trycker ner innehållet) men varför gör man då inte samma sak i desktop? En bra princip är att en start eller nod-sida ska hjälpa besökarna att hitta rätt. Men sen kommer även utmaningen att göra det på ett attraktivt sätt.
Då kom vi även in på trenden att ha film på startsidor. Är det ett mervärde för besökarna eller stör det dem att hitta rätt? En kommun hade en bra devis – om vi lägger ut en film som går igång direkt så tar det av besökarnas surfpott. Ska vi verkligen göra det? Tillgänglighetsdirektiven kan även vara till hjälp här. Gäller även att fråga beställaren om syftet med innehållet. Vilken är målgruppen? Är webben den bästa kanalen eller är det någon av de andra kanalerna som är bäst för att få tex en film? Gäller att tänka till lite 😊

Vi kom sen även in på frågan om att ha ett designsystem. Är fler som håller på att ta fram det. Tanken är att det ska finnas kod för olika element tex knappar. Dels för att de ska bli lika över de olika delarna på webbplatsen, dels för att en uppdatering slår igenom på alla sidor där den finns. Sparar även mycket utvecklingstid. Lite dumt att behöva beställa nya knappar mm lite då och då. Här kom det olika tips från dels organisationer som gjort detta, dels om bra poddar att lyssna på (lägger lite länkar i kommentarsfältet).

Sen på slutet kom vi in på olika statistikverktyg som kan användas när man går ifrån Google. Ja ni förstår timmen tog snabbt slut och jag längtar redan till den 19 maj.

Stort tack till Clara HooglandJenny DahlerusPierre WidingAnn-Louise SvenssonBarbro LindhAud Johanne BengtssonAnnie Burman SkyttUrban NilssonMarit KarlssonMagnus StålbergMartin AnderssonAnne SahlinLeila Blom och alla andra underbara deltagare på torsdagsfikat. Samt förstås ett stort tack till min kollega Johan Nylinder som hjälper mig att köra våra digitala fikan. 

Bloggposten är skriven av

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.