Spaningar från torsdagsfikat 10 oktober

Regnig  torsdag men vad gör det? Ingenting när man får leda Web Service Award digitala torsdagsfika  om webbplatser. En perfekt start på dagen.

Fikat inleddes i god tradition med att jag gjorde en kortare trendspaning. Tog förstås upp vikten av att mäta och ha mätbara mål. Kul att senaste trendundersökningen visar på att andelen som har mål ökar till 58 procent. Men en bit kvar till 2017 så andelen var 62 procent. Tog även upp orosmolnet att 1 av 5 planerade webbprojekt under året inte blivit av. Får hoppas att det går bättre för de 88 procent som uppger att de planerar större förändringar av sin webbplats. Tips är förstås att göra en nollbasmätning och en GAP-analys. Efter spaningen började samtalen.

Först ut var en fråga om en AI-chattbot kan ta över webbplatsens sökfunktion. En intressant fråga med tanken på den starka AI-trenden och att det kommit nya verktyg/tjänster. Tyvärr så verkar deltagarna på torsdagsfikat inte ha så positiva erfarenheter av chattbotar. Så det blev ingen rekommendation att byta ut sökfunktionen mot en sådan. Däremot är det intressant med AI generade träffar i sökfunktionen. Kan ge ett mervärde till kunden (sen kan det vara lite klurigt att teknisktmäta).

Vi fick även en intressant diskussion om vikten av att mäta/stämma av sökfunktionen via dess rapporter. Även ha med det om det dyker upp nya sökningar. Här är även en rekommendation från mig att ha kontakt med kundtjänst och stämma av vilka frågor de får och om dessa borde kunna lösas på webbplatsen.

Sen kom en fråga om vad som ska ingå i en förstudie. Intressant att höra hur olika deltagare tänkt när de nyligen byggt eller upphandlat CMS. Viktigt förstås att utgå från sina egna behov/förutsättningar och att tänka på hur webbplatsen ska förvaltas framåt. Viktigt att det är enkelt för publicisterna att göra rätt.

Här kom vi även in på redaktörskapet och hur man kan tänka för att få med dem. Just engagemanget och att sprida kunskap är en nyckel oavsett om det finns få eller många publicister. Extra plus för de som lyfter fram hur det går med målen för webbplatsen på redaktörsträffarna.

Sista ämnet blev att ta upp olika verktyg för event och bokningar. Ja som vanligt så är det ett gäng intressanta samtal och en timme går fort.

Stort tack till Tove Sylwan GordonHanna LampénSimon HjälmaröEvelina HolmJessica HenulinLars KarlssonPierre WidingLinda WermeAnders HansMalin HanssonTomas CarlssonLena PetterssonPatrik KarlssonRalf SundhällUlrika HällemarkerKatharina WassJennie Hilli SjöqvistJohanna JacksonUlrika Hällemarker och alla övriga fantastiska deltagare. Och förstås sort tack till min kollega Johan Nylinder som hjälper mig med fikat.

Längtar till den 14 november då vi har nästa digitala torsdagsfikat om webbplatser . Anmälan kan ske redan nu via: www.webserviceaward.com/torsdagsfika/

Skrivet av:

Pierre Du Rietz, VD/Chefsanalytiker/Senior digitalstrateg/Föreläsare mm.